Hoe moet het nu verder met Mike en Marjolein? Wij vroegen het aan VTM

© Blind Getrouwd

Gisteren zagen een miljoen Vlamingen hoe Mike (39) en Marjolein (36) er in de achtste aflevering van ‘Blind Getrouwd’ de brui aan gaven. Maar hoe moet het verder met het programma, nu de twee uit het experiment lijken te stappen?

Ewoud Huysmans

© Blind Getrouwd

De ommezwaai kon niet groter zijn. Mike en Marjolein waren in de begindagen van ‘Blind Getrouwd’ hét favoriete koppel. ‘Blind Getrouwd’ voor één koppel meteen schot in de roos, kopten we zelf op 29 januari. Wie moest gokken op het koppel dat dit seizoen zeker zou overleven, had al zijn geld ongetwijfeld op de goedlachse Marjolein en haar enthousiaste Mike verwed - en er als het even kon nog zijn paar blauw-witgestreepte sneakers aan toegevoegd. Maar waar het zondag nog de koudste 18 maart was sinds het begin van de metingen, sneuvelde maandagavond het kouderecord op de Vlaamse televisie. De koele sfeer tussen de lifecoach en de projectmanager bereikte zo’n dieptepunt dat het expertenteam zélf voorstelde om weer apart te gaan wonen. Uit hun lijden verlossen, heet zoiets.

LEES OOK. Nooit eerder gebeurd: koppel gaat weer apart wonen in ‘Blind Getrouwd’

Het was ongezien in de geschiedenis van ‘Blind Getrouwd’. Nooit eerder ging het zo stroef tussen een koppel dat samenleven onhoudbaar werd. Is het experiment nu officieel afgelopen en zijn de echtscheidingspapieren al voorbereid? “Zover is het nog niet”, verduidelijkt Elle De Leeuw van VTM aan de redactie van Het Nieuwsblad. “De experts hadden door dat Mike en Marjolein geen vooruitgang meer boekten en hebben dus voorgesteld om weer enkele dagen apart te gaan wonen.”

© Blind Getrouwd

“Dat ze weer even apart gaan wonen, geeft hen de ruimte om te herbronnen en even op adem te komen. Ze zullen elkaar nog bijna dagelijks zien, maar wonen gewoon apart.”

Latrelatie

Of die enkele dagen apart veel aan de situatie zullen veranderen, lijkt ons onwaarschijnlijk. Tijdens de aflevering maandag zagen we dat Marjolein haar echtgenoot zelfs na zes dagen alleen - Mike was op zakenreis - amper een blik gunde. Al kan het natuurlijk ook zijn dat de twee gewoon ruimte nodig hebben en uiteindelijk hun heil vinden in een latrelatie.

LEES OOK. Dit zag u niet op tv: Mike breekt bij het zien van trouwfoto’s en de temperatuur stijgt bij Wendy en Damiano

Het is hoe dan ook niet de gewone gang van zaken: een koppel waarvoor in ‘Blind Getrouwd’ zelfs vijf weken samenwonen al te veel is. Mogen ze trouwens wel opgeven, of is dat verboden in het contract dat de deelnemers bij aanvang ondertekenen? “Het menselijke zal altijd primeren op de contractuele letter”, aldus De Leeuw. “Het geluk en gevoel van de deelnemers primeert voor ons op elk moment. Als de experten van oordeel zijn dat het voor twee deelnemers echt niet leuk meer is, dan hebben wij daar respect voor. Maar zoals gezegd: op dit moment zijn Mike en Marjolein niet in die fase beland. Ze nemen gewoon wat tijd voor zichzelf.”

© Blind Getrouwd

“Dada”

Marjolein kreeg maandag tijdens en na de uitzending in elk geval de volle laag op sociale media. Haar totale gebrek aan emotie bij het afscheidnemen - “Salut, hé. Dada” - en de vreemde blikken die ze wierp terwijl een duidelijk aangedane Mike zijn gevoelens op tafel gooide, schoten bij veel kijkers in het verkeerde keelgat. De reacties deden denken aan deelneemster Tine, die in het vorige seizoen na een ongelukkige uitspraak over haar echtgenoot Ben hard te verduren kreeg en daarop een tijdlang begeleid werd door de experten. Zoals elke deelnemer die dat wenst op hen kan rekenen tot ver na de opnames, verzekert VTM.

“De deelnemers geven zich bloot voor heel Vlaanderen en dat heeft natuurlijk een enorme impact”, legt De Leeuw uit. “Elke deelnemer wordt uitgebreid voorbereid op zijn of haar deelname. Zowel vanuit VTM als van de programmamakers zelf krijgen ze voor, tijdens en na het programma alle begeleiding die ze kunnen gebruiken. We geven hen ook de mogelijkheid om alle afleveringen op voorhand te bekijken. Deelnemers weten dus wel wat ze kunnen verwachten, maar dat maakt sommige reacties op sociale media er helaas niet minder hard op.”

Spanningen

“Mensen kunnen op social media snoeihard zijn, maar dat is niet oké”, geeft ook expert Alexander Witpas toe in een reactie. “Oordeel vooral niet te snel. In een stresssituatie reageren mensen nu eenmaal anders dan doorgaans. Kijk eens naar jezelf: In elk huishouden zijn er soms wat spanningen.”

“Het verschil hier is dat de deelnemers op televisie komen en dat iedereen de situatie onder de loep neemt, en snel zijn oordeel klaar heeft. De deelnemers stellen zich kwetsbaar op, en daar is veel moed voor nodig. Niet iedereen zou dat aandurven.”

LEES OOK. Marjolein krijgt wind van voren na koele en afstandelijke breuk in ‘Blind Getrouwd’: “Ik zou ook liever bij mijn kat zitten”

© Blind Getrouwd

Keuze van de redactie

Video