De eeuwenoude Antwerpse traditie gaat terug naar de 16de eeuw
Foto: VRT

Antwerpse traditie Pelgrimstafel in modern jasje met veel groenten

Voor christenen is het vandaag Witte Donderdag. In Antwerpen wil dat al eeuwen zeggen dat dan ook de Pelgrimstafel wordt gedekt. De traditie is Vlaams immaterieel erfgoed en lokt elk jaar duizenden bezoekers. 12 kwetsbare mensen mogen vanavond aanschuiven voor een maaltijd die dit jaar vooral uit groenten van bij ons bestaat. Sterrenchef Seppe Nobels is de kok van dienst.  

In de voormalige kapel van het Sint-Julianusgasthuis in de Antwerpse Hoogstraat is het vandaag een komen en gaan van bezoekers. Er worden tussen 6.000 en 10.000 mensen verwacht. In de kapel naast kunstgalerij De Zwarte Panter staat een tafel voor 12 personen rijkelijk gedekt. Dat is symbolisch voor de 12 apostelen bij het laatste avondmaal.

De traditie gaat mee met de tijd. Normaal staat er veel vis op tafel, maar nu liggen er vooral groenten. In het midden staat, zoals de traditie het voorschrijft, een Christusbeeld uit boter. Beeldhouwster Nadia Naveau gaf een moderne twist aan het beeld.

Tot 18 uur kan je de tafel nog bezoeken, daarna maakt Seppe Nobels het eten klaar.
Foto: VRT

Dit jaar vallen vooral de asperges op. "Die komen van een lokale bioboer", vertelt Christophe Coen, de voorzitter van het Koninklijke Sint-Julianus Genootschap. "Hier ligt zo'n 50 kilogram witte asperges op tafel. De meeste groenten komen van eigen bodem." Topchef Seppe Nobels zal de groenteweelde met zijn leerling-koks van de Instroom Academy vanavond klaarmaken.    

Het OCMW van Antwerpen selecteert elk jaar 12 kwetsbare mensen voor het avondmaal. "Dat zijn bijvoorbeeld eenzame bejaarden, mensen met dementie en mensen met een beperking." Zij krijgen na het avondmaal ook een pakket streekproducten. 

Er komen tussen 6.000 en 10.000 bezoekers naar de Pelgrimstafel kijken.
Foto: VRT

Meest gelezen