Tegen Azedine ‘Bril’ B. (midden) vorderde het openbaar ministerie 13 jaar. Voor Yasin E.K. en Filal T. werd negen jaar cel geëist.© rr

Tot achttien jaar cel gevorderd voor invoer van elf ladingen cocaïne

Antwerpen -

Het openbaar ministerie heeft donderdag in twee drugsdossiers celstraffen tot achttien jaar gevorderd tegen vijftien beklaagden die vervolgd worden voor de invoer van in totaal elf ladingen cocaïne. De douane kon daarvan 6,2 ton in beslag nemen.

In beide zaken waren de feiten aan het licht gekomen door onderschepte communicatie van de gekraakte geëncrypteerde berichtendienst Sky ECC. Spilfiguur is de naar het buitenland gevluchte Zakaria ‘Piwi’ E.K., die in 2022 al tot tien jaar cel werd veroordeeld als leider van de ‘Medrepairbende’ die minstens twaalf partijen cocaïne had ingevoerd via de Antwerpse haven. Hij stond donderdag niet terecht, zijn zaak is afgesplitst van de rest van het dossier.

In het ene dossier gaat het nu over twee invoeren in september 2020, waarbij beide partijen van 451 kilo en 100 kilo door de douane in beslag werden genomen. Het andere dossier draait rond negen invoeren tussen februari 2020 en maart 2021.

Zakaria ‘Piwi’ E.K.© rr

“Vier ladingen werden door de organisatie met succes uitgehaald. Op basis van de Sky ECC-gesprekken zou het om naar schatting 1,3 ton cocaïne gaan. Vijf ladingen, goed voor bijna 5,6 ton cocaïne, werden in beslag genomen. De totale straatwaarde bedraagt 193 miljoen euro”, zei de procureur.

Corrupte havenarbeiders

De organisatie rond E.K. maakte telkens gebruik van de ‘switch methode’, waarbij sporttassen met cocaïne die ons land binnenkomen via een Zuid-Amerikaanse container worden overgeladen in een Europese container om het risico op controle te verkleinen. E.K. kon voor de uithalingen een beroep doen op verschillende corrupte havenarbeiders.

Wie tijdens het onderzoek ook opdook, was ‘Bolle’ Jos Leijdekkers, een van de meest gezochte criminelen van Nederland die ook op de ‘Most Wanted’-lijst van Europol prijkt. Hij maakte deel uit van een Sky ECC-chatgroep over de partij van 100 kilo en had 325.000 euro beloofd als de uithaling lukte. De cocaïne werd echter in beslag genomen.

Het openbaar ministerie vorderde voor Vahid-Jafar M. en Azedine ‘Bril’ B., die in beide dossiers worden vervolgd, respectievelijk achttien en dertien jaar cel in totaal. Voor Yasin E.K. en Filal T. werd negen jaar cel geëist, voor Jos Leijdekkers en Korab Q. acht jaar cel en voor de havenarbeiders zes jaar cel.

LEES OOK. Dubai zet beruchte Antwerpse drugshandelaar het land uit: Vahid, de krantenverkoper die uitgroeide tot wildste gangster van ’t Stad

Vahid-Jafar M.© rr

Azedine ‘Bril’ B.© rr

“Disproportioneel”

Het aandeel van Zakaria E.K. werd afgesplitst. “Hij doet er namelijk alles aan om de rechtsgang zolang mogelijk te rekken. Dat deed hij al bij de zaak waarin hij tot tien jaar cel werd veroordeeld en dat doet hij ook nu. Zijn aandeel zal later behandeld worden”, zei de procureur.

De advocaat van Vahid-Jafar M. pleitte in hoofdorde de vrijspraak. “Hij ontkent dat hij de gebruiker is van de Sky ECC-pin die deelnam aan de gesprekken. De elementen die het openbaar ministerie ter identificatie aanvoert, zijn onvoldoende”, stelde meester Thibaud Delva. Moest de rechtbank toch oordelen dat zijn cliënt het is en hem schuldig verklaren, dan vroeg hij om beide zaken samen te voegen en één straf uit te spreken. “Twee keer negen jaar cel is disproportioneel.”

De zaak wordt vrijdag verder gepleit.

Yasin E.K.© rr

Filal T.© rr

Bolle Jos.© Europol

 (blg, jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen