Lotte Kopecky voelt mee met onfortuinlijke Van Aert: “Blij dat ik niet alles op twee wedstrijden gezet heb”

De val van Wout van Aert en Jasper Stuyven in Dwars door Vlaanderen blijft nazinderen. Ook wereldkampioene Lotte Kopecky huiverde bij het zien van de beelden. “Ik wil niet weten hoe hard hij heeft afgezien om zondag goed te zijn.”

Stijn Joris

LEES OOK. Wout van Aert met succes geopereerd aan gebroken borst- en sleutelbeen: “Zijn deelname aan de Giro is onzeker”

Met Kopecky heeft België toch nog een favoriet voor de Ronde van Vlaanderen, maar dan die bij de dames. Die andere Vlaamse hoop ging woensdag hard tegen het asfalt. De gevolgen zijn bekend. Wout van Aert moet net als man-in-vorm Jasper Stuyven een kruis over zijn voorjaar maken. De eerste gedachte die bij Kopecky op kwam, was er eentje van medeleven voor alle trainingsarbeid die Van Aert de voorbije weken en maanden voor niets deed.

“Ik ben heel blij dat ik niet vol de focus op twee wedstrijden gezet heb zoals hij dat deed”, zegt Kopecky. “Ik heb er proberen te staan van het begin van het seizoen en heb al enkele mooie overwinningen op zak. Als ik gisteren tegen de grond ging en mijn seizoen was klaar geweest, dan had ik tenminste toch al wat. Het gevaar zit soms echt in een klein hoekje.”

“Natuurlijk voel ik met hem mee. Ik wil niet weten hoe hard hij heeft afgezien om te pieken naar zondag en Roubaix. Hij jaagt er nu al even achter. Dit moet heel hard aankomen.”

Druk afhouden

De Vlaamse hoop rust zo zondag nog wat meer op de schouders van Kopecky, maar daar kan ze best om lachen. “Dat was al heel erg zo. Ik ga gewoon met dezelfde mindset naar zondag toe en probeer de druk zoveel mogelijk af te houden.”

De populariteit van Kopecky neemt intussen proporties aan die in de buurt komen bij die van Evenepoel en Van Aert. “Best speciaal”, zegt ze. “Soms ook heel vermoeiend. (lacht) Ik ben natuurlijk blij dat we op dit punt staan en dat ik daar deel van mag uitmaken. Die extra aandacht kan heel leuk zijn, maar soms heb je dat ook liever even niet. Ik moet wel eens mensen voorbij rijden die vragen om een foto of selfie op een moment dat daar geen tijd voor is. Dan vind ik het wel vervelend voor die mensen.”

Zondag weet Kopecky niet goed wat ze moet verwachten. “Woensdag wilde Lidl-Trek de koers hard maken, zeker tot aan de neutralisatie. Zondag komt daar de factor Balsamo bij. Gaan ze dan opnieuw voor een harde koers met het risico om haar leeg te rijden. Als ze het afwachtender aanpakken, nemen ze Vos misschien ook wel mee naar de meet. Lidl-Trek is sterker in de breedte en Vos is zeker iemand om rekening mee te houden. Zij zal een hele taaie klant worden.”

LEES OOK. “Er moeten er een paar goed wakker worden”: ook voor Lotte Kopecky en Team SD Worx – Pro Time geen al te beste generale repetitie voor de Ronde van Vlaanderen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen