Welke woningen kan je kopen voor 200.000 euro in het Antwerpse?

Kun je met een bescheiden budget van 200.000 euro nog een woning kopen? En wat krijg je voor dat bedrag in Antwerpen, een duurdere gemeente als Aartselaar en een goedkopere gemeente in de Kempen? We gingen op zoek naar de ideale starterswoning. Al bleek er altijd nog wel wat werk aan….

Maaike Floor

1. DEGELIJK HUIS MET EEN GROTE TUIN

© BERT DE DEKEN

Meerhoutsebaan 89, Balen

- Vraagprijs: 205.000

- Bouwjaar: 1949

- Grondoppervlak: 1477 m²

- Slaapkamers: 3

- Te koop: via Vast&Goed makelaars

- Status: Net verkocht

© BERT DE DEKEN

Zoektocht

Er staat best veel te koop in Balen en omgeving en voor zo’n 200.000 euro vind je al mooie huizen met een tuin. Eerst valt mijn oog op een gerenoveerde oude hoeve, vrij modern. Daarna spot ik een huis waar vroeger een café zat, met een prachtige toog in de living, maar daar is nog te veel werk aan, en dus nog veel kosten. Daarom ga ik voor het compromis: een huis aan de Meerhoutsebaan in Balen. Genoeg originele elementen, maar wel redelijk goed in orde én met een grote tuin.

© BERT DE DEKEN

Eerste indruk

Het is duidelijk dat hier oudere mensen hebben gewoond, de tegels in de living zijn bijvoorbeeld behoorlijk gedateerd. Ook de keuken en de badkamer zijn aan vervanging toe. Maar het is een ruim huis met authentieke elementen: mooie deuren, oude tegeltjes in de gang en de bergruimte. Veel ruimte ook. Er is buiten een garage, binnen een kelder en een grote zolder waar een mooie ruimte van te maken is.

© BERT DE DEKEN

Voordelen

De diepe tuin met een grote notelaar erin is geweldig! Het huis is wat verouderd, maar je kunt er wel intrekken en stuk voor stuk renoveren. Er is overal dubbelglas, niet het nieuwste soort, maar toch.

Nadelen

De straat waar het huis aan ligt, is best wel druk. Naast het huis is nog een bouwgrond te koop. Het is dus afwachten welke smaak de toekomstige buren hebben.

Balans

Veel huis voor je geld. Zo veel ruimte en zo’n grote tuin, dat vind je nooit in de stad. Maar dan woon je wel in Balen, voor wie in Antwerpen werkt is dat al een uur met de auto zonder file. Wie in de Kempen of in Limburg werkt, zit wel goed.

2. GEZELLIG HUISJE OP HET KIEL

© Walter Saenen

Wittestraat 45, Antwerpen

- Vraagprijs: 192.000

- Bouwjaar: onbekend

- Grondoppervlak: 87 m²

- Slaapkamers: 1

- Te koop: uit de hand

- Status: Te koop

Zoektocht

Het is niet zo gemakkelijk om in Antwerpen een huis, liefst met tuintje, te vinden voor dit budget. In Antwerpen-Noord of op het Kiel maak je het meeste kans. Ik besluit een huisje op het Kiel te bekijken waar op het eerste gezicht nog wat werk aan is, maar mét tuintje.

Eerste indruk

Een charmant bescheiden huisje in een rustige straat. Beneden is een atelierruimte, daarom zag het er op de foto’s wat onafgewerkt uit. De ruimte is wat donker, maar biedt wel mogelijkheden. Boven is een gezellig keukentje waar een eettafel staat. Als je de deuren opent, kom je op een dakterras. Aan de straatkant van deze verdieping is een zithoek. Op zolder is dan nog een slaapkamer met douche, toilet en dressing onder het puntdak.

Voordelen

© Walter Saenen

Het tuintje is smal, maar diep en staat vol planten. Van op het dakterras op de eerste verdieping kijk je uit op aardig wat groen. Het huis is niet groot, maar wel heel praktisch ingericht. Elke vierkante meter is goed benut en het is er gezellig. Nog een troef: het is vlak bij het Kielpark en de Abdijstraat.

Nadelen

Het is een smal huis en alle functies zitten boven elkaar. Daardoor mis je wat ruimtegevoel en is de vraag of je toch niet liever voor een appartement kiest. De trap naar de zolder is vrij steil en heeft van die halve treden. Zeker met kinderen niet aan te raden, maar daarvoor is het huis sowieso wat krap.

Balans

Ideaal als starterswoning voor iemand die net begint met werken of een jong koppel.

© Walter Saenen

3. HIER IS WERK AAN, MAAR ER IS IETS VAN TE MAKEN

© Jan Van der Perre

Reetsesteenweg 184, Aartselaar

- Vraagprijs: 199.000

- Bouwjaar: onbekend (voor jaren ‘50)

- Grondoppervlak: 400 m²

- Slaapkamers: 2

- Te koop: Van Reeth Vastgoed

- Status: bijna verkocht

© Jan Van der Perre

Zoektocht

Begin er maar aan, een betaalbare woning zoeken in een van de duurdere gemeenten als Schilde, Edegem, Zandhoven of Mortsel. Sommige bouwgronden zijn al duurder dan het vooropgesteld budget. Alles wat ik op het oog heb, is al direct verkocht. Tot ik een huis vind in Aartselaar, nummer 9 van de duurste gemeenten.

Eerste indruk

De living en keuken zijn wat verouderd en zeker aan renovatie toe, net als de serre. Hier wonen oudere mensen die binnenkort terug verhuizen naar hun roots, in West-Vlaanderen. Maar er is zeker iets van dit huis te maken. Als je naar het buurhuis kijkt, dat al verbouwd is, biedt dit perceel veel mogelijkheden.

© Jan Van der Perre

Voordelen

Er is een groot stuk grond bij het huis. Groot genoeg voor een gazon en een grote moestuin, als je daar zin in hebt. De tuin grenst aan een boomkwekerij, dus achterburen komen er niet. In het huis zelf is de zolder ongetwijfeld de gezelligste ruimte. Hier is een living ingericht. Er staat zelfs een houtkachel.

In Aartselaar vind je weinig huizen in deze prijscategorie.

Nadelen

© Jan Van der Perre

Beneden is er veel werk om er een fijn, ruim, licht huis van te maken. De huidige bewoners hebben hun huis met veel zorg en liefde ingericht, maar ondertussen komt dat gedateerd over. Er is heel wat breekwerk nodig, dat schrikt veel mensen af.

Nog een nadeel: het huis ligt aan de Reetsesteenweg en dat is een drukke straat.

Balans

Als je een beperkt budget hebt en toch graag in Aartselaar woont, is dit een goede optie. Als je niet bang bent om te verbouwen tenminste, want dat is wel nodig.

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER