© Hollandse Hoogte / Evert Jan Daniels

Chirurg verwijdert ‘per ongeluk’ baarmoeder van jonge vrouw met kinderwens

Een Nederlandse chirurg van het ziekenhuis VieCuri, met vestigingen in Venlo en Venray, heeft per ongeluk de baarmoeder van een 35-jarige Poolse dame verwijderd terwijl deze nog een kinderwens had. Het ziekenhuis moet de vrouw daarvoor een schadevergoeding van 33.700 euro betalen. De gynaecoloog kreeg een waarschuwing van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg.

mige

Het voorval deed zich voor begin augustus 2013. De Poolse dame, die zelf geen Nederlands sprak, kloeg over menstruatieklachten. Al snel bleek ze een baarmoederverzakking te hebben. De huisdokter verwees de dame daarop door naar het VieCuri-ziekenhuis. Daar opereerden haar werkgever en haar partner als tolk. De gynaecoloog opperde voor een pessarium, maar daar wou de vrouw niet van weten. Zij dacht dat ze met een operatie van alle klachten verlost zou zijn en met haar nieuwe partner kinderen kon krijgen, de dame had al twee kinderen met een vorige partner.

Na de operatie bleek echter dat de baarmoeder niet opnieuw was opgehangen, maar helemaal verwijderd was. De vrouw spande daarop een proces aan tegen het ziekenhuis en de gynaecoloog. Omdat die laatste bij het ontdekken van zijn fout meteen naar het slachtoffer is toegestapt om zijn spijt te betuigen, psychologische hulp aan te bieden en een calamiteitenmelding heeft gedaan bij de inspectie voor de Gezondheidszorg bleef het voor hem bij een waarschuwing. Het ziekenhuis zelf moet wel 33.7000 euro ophoesten voor de geleden schade.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer