Direct naar artikelinhoud
NieuwsDocu 'Het proces dat niemand wou'

Mediaminister Dalle over de zaak-De Pauw: ‘De goede naam van de VRT is besmeurd’

Minister Benjamin Dalle in de commissie Media van het Vlaams Parlement.Beeld Photo News

De VRT was al twee maanden in gesprek met Bart De Pauw voor er aan werd gedacht ook zijn slachtoffers daarvan in te lichten. ‘Een grote fout, die de reputatie van en het vertrouwen in de openbare omroep zware schade toebracht’, vindt Benjamin Dalle (cd&v). Het ontslag van de CEO is volgens de mediaminister evenwel niet aan de orde.

Minister Dalle moest in de commissie Media van het Vlaams Parlement komen uitleggen hoe en waarom Het proces dat niemand wou, de documentaire over de zaak-De Pauw, vorige week in extremis uit het zendschema werd gehaald.

Blijkt dat de VRT de documentaire, die daarvoor enkel op Streamz te zien was, al vorig jaar in november kocht. Daarna bleef die even op de plank liggen, wachtend op een geschikt uitzendmoment. Het debat rond seksueel misbruik in de kerk, dat losbarstte naar aanleiding van de Canvas-reeks Godvergeten, woedde toen nog volop en de VRT wou niet meteen nog een polemiek starten.

Eind december viel in de mailbox van VRT-CEO Frederik Delaplace een bericht van Bart De Pauw binnen. Die vroeg om een gesprek, dat er een paar weken later op 11 januari ook zou komen. De Pauw, die samen met zijn vrouw, Delaplace en directeur content Ricus Jansegers aan tafel zat, gaf daarin aan zich te willen excuseren tegenover zijn slachtoffers. Tegelijk zou hij hen ook proberen te verdedigen tegen wat hij ‘de helden van het internet’ noemde. Sinds de zaak losbarstte krijgen de betrokken vrouwen bij elk publiek optreden immers online bakken bagger over zich heen.

Na overleg met zijn directiecomité besloot Delaplace dat die piste het volgen waard was. Binnen de VRT had men in het verleden meermaals gemerkt hoe waardevol zo’n verzoening tussen slachtoffer en dader kon zijn, zo gaf Dalle aan. Ook toen De Pauw vroeg om de documentaire te hermonteren om de – volgens hem – feitelijke fouten er uit te filteren of er eventueel een aflevering aan toe te voegen, ging de VRT-top daarin mee.

Belang van de slachtoffers

De vraag werd voorgelegd aan de makers, maar viel op een koude steen. De gesprekken liepen vast en pas een week voor uitzending, die op woensdag 20 maart stond gepland, liet De Pauw weer van zich horen. Hij beloofde gesprekken met de slachtoffers op te starten, wat de VRT-top deed beslissen om de uitzending voorlopig uit te stellen. Toen pas werden ook de slachtoffers ingelicht.

“Een grote fout”, zei Dalle. “Het belang van de slachtoffers had hier altijd voorop moeten staan. De vraag of zij geïnteresseerd waren in excuses had van bij het begin het uitgangspunt moeten zijn.” De minister hekelde ook het gebrek aan transparantie over de manier waarop beslist werd de documentaire niet uit te zenden. Wat zowel intern als extern tot wantrouwen leidde. “De goede naam van de VRT is besmeurd”, vond hij. “De drempel om grensoverschrijdend gedrag te melden weer wat hoger geworden.”

Maar het functioneren van Delaplace ter discussie stellen deed Dalle niet, ondanks de felle kritiek van Groen en Vooruit, die aandrongen op een externe audit van de VRT. Het is nu aan de CEO en zijn directie om het vertrouwen te herstellen, vindt Dalle. Zowel intern als extern. Een draaiboek dat bepaalt wie welke stappen moet doorlopen om het zendschema aan te passen moet daarbij helpen. En in de strijd tegen grensoverschrijdend gedrag verwacht Dalle van de VRT een nog meer uitgesproken voortrekkersrol.

VRT gaat ‘externe bruggenbouwer’ aanstellen die vertrouwen moet herstellen

De VRT gaat een “externe bruggenbouwer” aanstellen om het vertrouwen binnen de organisatie te herstellen. Dat heeft de directie van de openbare omroep gemeld na overleg met de vakbonden na de heisa over de uitzending van de documentaire over de zaak-Bart De Pauw.

De VRT-directie en de vakbonden gaan vanaf morgen op zoek naar de juiste persoon, luidt het in een persbericht. “VRT ging de afgelopen week door een woelige periode en dat heeft een invloed op vele medewerkers”, zegt de directie.

“De directie van VRT heeft begrip voor de vele bezorgdheden en ze gaat graag in gesprek met collega’s die dat wensen. Personeelsleden kunnen ook een beroep doen op de vertrouwenspersonen voor een confidentieel gesprek. Samen blijven we geloven in een sterke publieke omroep die iedere dag het verschil maakt in onze samenleving.”