© Theo Derkinderen

Ammoniaklek zet bedrijf op stelten

Bij het bedrijf CSM Bakery Solutions lag de productie gisteren stil door een ammoniaklek. De brandweer was een groot deel van de dag in de weer om de productiehal te verluchten en de vrijgekomen dampen te vernevelen.

Theo Derkinderen

Dinsdagavond waren er al problemen met een ammoniakleiding in het bedrijf. “Het bedrijf stelde toen verhoogde waarden van ammoniak vast en legde de productie stil”, zegt brandweerkapitein Ive Van den Eynde van de hulpverleningszone Rivierenland. “Woensdagochtend werden er opnieuw verhoogde concentraties ammoniak gemeten en werd beslist om ook de hulp van onze diensten in te roepen.”

Ammoniak wordt bij CSM gebruikt voor de koelinstallaties. Aan een van de leidingen ontstond een lek. “Om het bedrijf te betreden, gebruikten onze mensen adembescherming en er werden zelfs brandweermensen met speciale chemiepakken ingezet. Het bedrijf dat instaat voor het onderhoud van de technische installaties kwam de leiding herstellen.” Het was lang zoeken naar de oorzaak van het incident. Die werd uiteindelijk kort na de middag gevonden.

Voordat de herstelling kon starten, moest de druk van de leidingen worden gehaald. “We hebben de productiehal met grote ventilatoren verlucht”, zegt Ive Van den Eynde. “Op het dak van de loods werden de vrijgekomen ammoniakdampen met water verneveld. Zo sloegen we de ammoniakwolk neer en was er weinig geurhinder voor de buurt.”

Meetploegen van de brandweer hielden de omgeving wel grondig in de gaten om er zeker van te zijn dat er geen hoge concentraties ammoniakdampen neervielen. Voor de buurt was er geen gevaar. Alle bedrijven konden actief blijven en ook voor het verkeer van de A12 was er geen hinder.

Wie grote hoeveelheden ammoniak inademt, kan blijvende longbeschadiging oplopen. In ernstige gevallen kan het dodelijk zijn.

Gisterennamiddag werd gestart met de herstelling van de beschadigde leiding. Het bedrijf zou vandaag de productie al deels kunnen heropstarten.