Fortnite-maker krijgt miljoenenboete wegens oneerlijke praktijken richting kinderen

Gameontwikkelaar Epic Games, het bedrijf achter het populaire spel Fortnite, heeft in Nederland een boete gekregen van 1,1 miljoen euro wegens oneerlijke praktijken gericht op kinderen.

jvh
Bron: BELGA

De boete wordt opgelegd door de Autoriteit Consument & Markt, de Nederlandse consumentenwaakhond. Volgens ACM worden kinderen in Fortnite onder druk gezet om aankopen te doen, wat in strijd is met de regels.

Fortnite is een gratis onlinespel, maar spelers kunnen wel tegen betaling aankopen doen. Het is erg populair bij kinderen. Volgens de ACM kunnen kinderen tijdens het spelen op verschillende manieren druk ervaren om aankopen te doen, en speelt Epic in op kwetsbaarheden van kinderen.

Dat gebeurt bijvoorbeeld door kinderen tijdens het spel met teksten als ‘Get it now’ of ‘Buy now’ op te roepen aankopen te doen, of door aftelklokken te gebruiken waardoor kinderen extra onder druk worden gezet om aankopen te doen. Volgens de ACM zijn dat verboden agressieve en bedrieglijke handelspraktijken. 

De waakhond heeft Epic ook opgelegd de oneerlijke handelspraktijken te beëindigen. Epic heeft de ACM laten weten maatregelen in hun Item Shop – hun online winkel – te nemen, zoals het verwijderen van aflopende timers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER