Direct naar artikelinhoud
Live

'Eclips van de eeuw': na een paar uur is het spektakel weer voorbij

De Verenigde Staten waren in de ban van de volledige zonsverduistering die maandagavond over hun continent raasde. Amerikaanse media spreken van de 'eclips van de eeuw'. We mogen er dan ver vanaf zitten, we hielden het ook graag in de gaten. Kijk en lees terug via dit liveblog.

De eclips zichtbaar boven de plaats Casper in de staat Wyoming.Beeld afp

09:11 dinsdag 22 augustus 2017

Onze correspondent Michael Persson zag tijdens de eclips een kort moment van verbroedering in een gepolariseerd land. Maar na een paar minuten was het weer voorbij. Lees hier zijn reportage uit Oregon, samen met de mooiste foto's van de eclips.

09:11 dinsdag 22 augustus 2017

21:10 maandag 21 augustus 2017

De totale zonsverduistering in de Verenigde Staten is afgelopen nu de maanschaduw het Amerikaanse vasteland bij South Carolina verlaten heeft. Lees later online het verslag van correspondent Michael Persson en bekijk morgen de fotopagina met de mooiste beelden.

20:28 maandag 21 augustus 2017

De Amerikaanse president Trump bekijkt het verschijnsel maandag vanaf een balkon van het Witte Huis, met zicht op het zuiden. In Washington, waar zich ook honderden kijkers hebben verzameld bij het nationale lucht- en ruimtevaartmuseum, is de verduistering niet volledig. De maan bedekt de zon daar maximaal met iets meer dan 80 procent.

De Amerikaanse president Donald Trump bekijkt samen met zijn vrouw Melania en zoon Barron de eclips vanaf het Trumanbalkon van het Witte Huis in Washington.Beeld reuters

19:15 maandag 21 augustus 2017

Nederland is maar klein, dus de kans dat de totaliteitszone van een zonsverduistering over ons land loopt is ook klein. Voor het laatst gebeurde dat op 3 mei 1715. Pas op 7 oktober 2135 is het opnieuw raak, schrijft wetenschapsjournalist Govert Schilling. Wie het indrukwekkende schouwspel een keer zelf wil meemaken, moet dus op reis. De eerstvolgende totale eclips in Europa is op 12 augustus 2026, in Noord-Spanje.

19:30 maandag 21 augustus 2017

Eindelijk, daar is ie: de stralenkrans, of corona, die verschijnt nu de verduistering compleet is. De foto is gemaakt in Oregon, terwijl de maanschaduw nu in oostelijke richting over de Verenigde Staten raast. Toeschouwers begroetten het fenomeen met gejuich, aldus persbureau Reuters.

De stralenkrans (corona) van de zon, afgedekt door de maan.Beeld reuters

19:11 maandag 21 augustus 2017

Ook vanuit het ruimtestation ISS wordt de zonsverduistering gevolgd. Hoewel het ruimtevaartuig niet door de donkerste maanschaduw vliegt, is het spektakel op aarde vanaf 400 kilometer hoogte goed zichtbaar. De astronauten aan boord zullen foto's maken en naar de aarde zenden. Op deze foto is het ISS zichtbaar (iets rechts van het midden), terwijl het met ongeveer acht kilometer per seconde voorbijraast tussen de aarde en de zon.

Deze foto van de maansverduistering toont heel klein het silhouette van ruimtestation ISS, dat vanochtend kwam overvliegen. De bemanning aan boord maakt vandaag ook foto's vanuit de ruimte.Beeld ap

18:49 maandag 21 augustus 2017

In The New York Times werd in 1932 al verwezen naar deze dag.

Twitter bericht wordt geladen...

18:35 maandag 21 augustus 2017

Een van de eerste foto's van de zonsverduistering is door Nasa gepubliceerd op een eclipsfotosite die de ruimtevaartorganisatie heeft ingericht.

Een van de eerste foto's van de eclips door Nasa gepubliceerd.Beeld Nasa

18:31 maandag 21 augustus 2017

De dierentuin van Nashville heeft de deuren opengesteld voor eclipskijkers die graag willen weten hoe dieren reageren tijdens een zonsverduistering. Om zes uur ’s ochtends (Amerikaanse tijd), drie uur voor de normale openingstijd, hadden de eerste bezoekers zich al voor de poorten geposteerd om maar niets van het schouwspel te hoeven missen.

18:07 maandag 21 augustus 2017

Onze correspondent @mickpersson probeert een sluiproute te rijden naar een goede kijkplek. Hij is niet de enige.

Twitter bericht wordt geladen...

18:04 maandag 21 augustus 2017

De eclips is aan de Amerikaanse westkust officieel begonnen. Het wachten is op de eerste foto's....

18:00 maandag 21 augustus 2017

De planeet Mars heeft twee kleine maantjes. Die bewegen wel eens voor de zon langs, maar ze zijn te klein om de zon helemaal te verduisteren. Gezien vanaf Jupiter en Saturnus lijkt de zon veel kleiner; als er een maan voor langs beweegt, wordt ook de corona afgedekt. Alleen op aarde is het verschijnsel zo indrukwekkend. (Govert Schilling)

17:40 maandag 21 augustus 2017

Onze correspondent @mickpersson probeert een sluiproute te rijden naar een goede kijkplek. Hij is niet de enige.

Twitter bericht wordt geladen...

17:30 maandag 21 augustus 2017

In het tijdperk-Trump hebben wetenschappers het zwaar. Zo zet de Amerikaanse president vraagtekens bij vaccinaties en de gevaren van klimaatopwarming. Deze schrijver van het literair-cultureel tijdschrift The Atlantic gaat een stap verder in een satirische column, door ook de zonsverduistering in twijfel te trekken. 'Eclips in aantocht? Allemaal één groot complot om ons eclipsbrilletjes te laten kopen.'

17:23 maandag 21 augustus 2017

Krekels, vogels en andere dieren: hoe reageren ze op een zonsverduistering? Om dat uit te vinden plaatsen Amerikaanse onderzoekers, van onder meer Purdue University, ongeveer honderd microfoons in het eclipsgebied.
Ook voor andere wetenschappers is een zonsverduistering een uitgelezen moment om onderzoek te doen dat anders onmogelijk is. Hier 3 voorbeelden.

16:58 maandag 21 augustus 2017

Het eerste hapje uit de zon is vanaf 18:05 Nederlandse tijd te zien vanaf de Oostkust van de Verenigde Staten. Langzaam schuift de maan dan voor de zon, tot om 19:16 uur de maan de zon compleet bedekt. Dat is het spectaculairste moment: ineens is het donker, maar rond het zwarte silhouet van de maan schittert een stralenkrans van licht. Die krans heet de corona en is de hete dampkring rond de zon.

Het pad van de eclips. 17:00 uur wereldtijd is 19:00 uur Nederlandse tijdBeeld Graphics Volkskrant

16:39 maandag 21 augustus 2017

Tijdens het wachten op de eclips alvast wat vragen en antwoorden van onze sterrenkundejournalist Govert Schilling, die nu zelf in de Verenigde Staten is voor zijn dertiende eclips. Om maar met de basis te beginnen: hoe werkt een zonsverduistering ook alweer?

16:43 maandag 21 augustus 2017

Vrije tijd is doorgaans schaars voor Amerikaanse werknemers. Maar tijdens de eclips sluiten veel Amerikaanse bedrijven even de deuren om hun personeel de kans te geven naar buiten te kijken. Zelfs hamburgers bestellen kan een paar minuten lang niet meer, zoals bij deze vestiging van McDonald's.

Twitter bericht wordt geladen...

16:52 maandag 21 augustus 2017

Bonnie Tyler vaart momenteel op een cruiseschip in het eclipsgebied. Terwijl de maan voor de zon schuift, zal de 66 jaar oude zangeres daar haar hit Total eclipse of the heart laten horen. Diverse Amerikaanse media maakten een playlist met toepasselijke liedjes voor tijdens een eclips, zoals deze van Mashable.

16:57 maandag 21 augustus 2017

Vanuit Nederland is de eclips ook korte tijd zichtbaar. Uiteraard hier geen volledige zonsverduistering, maar slechts een klein hapje van 10 procent uit de zon. Kort voor zonsondergang (ongeveer 20.54 uur aan zee) is het hapje zichtbaar, aan de Noordzeekust iets langer dan landinwaarts. Vrij zicht op de horizon is noodzakelijk en kijk alleen langdurig in de ondergaande zon met een eclipsbril. Op deze site kun je precies zien hoe laat de ‘verduistering’ in Nederland maximaal is, en wat je dan precies te zien krijgt.