Direct naar artikelinhoud

Hockeymannen geven klinkende zege op Spanje geen vervolg: België overklast Oranje met 5-0

De Nederlandse hockeymannen zijn er maandag niet in geslaagd revanche te nemen op België voor de nederlaag in de halve finale van de Olympische Spelen van 2016. Op de Europese titelstrijd in eigen land kregen de mannen van bondscoach Max Caldas een ongekend pak slaag. België won de groepswedstrijd in het Wagenerstadion met 0-5 en is zeker van de halve finale.

Bondscoach Max Caldas en zijn mannen balen van het wedstrijdverloop tegen de BelgenBeeld anp

De enige troost voor Oranje is dat het nog vrij simpel de laatste vier kan bereiken, door de resterende groepswedstrijd tegen Oostenrijk te winnen.

Maandagavond leed Nederland de grootste nederlaag ooit op een EK en de grootste nederlaag in een competitief duel sinds de finale van de wereldtitelstrijd in 2014: 1-6 tegen Australië.

Halverwege de wedstrijd stond al de stand van 0-3 op het scorebord. De formatie van bondscoach Caldas was in die fase misschien niet eens zo veel slechter, maar was in effectiviteit veel minder dan de Belgen. De winnaars van zilver op de laatste Olympische Spelen schoten ongeveer elke fatsoenlijke bal die ze kregen in de cirkel erin.

De eerste twee treffers kwamen op naam van Sébastien Dockier, die twee keer in kansrijke positie onverbiddelijk uithaalde. Thomas Briels maakte nummer drie, door vrij door te lopen na een prachtige pass uit het achterveld.

In het derde kwart werd het er niet beter op aan Nederlandse kant. Waar een strafcorner van Van der Weerden geen doel trof, gebeurde dit in een vergelijke situatie aan de andere kant wel. Loïck Luypaert voltrok deze keer het vonnis:
0-4. In de slotfase kreeg het Nederlandse team er geen strafcorner in, toen de Belgen door straffen vanwege te vroeg uitlopen nog slechts met twee verdedigers op de doellijn stonden. Met een fraaie backhand scoorde de Belg Tom Boon de 0-5.

Bondscoach Caldas was niet uit het veld geslagen na de forse nederlaag in het groepsduel van de Europese titelstrijd tegen België. 'Dit kan gebeuren. Maar we gaan hier echt nog wel drie wedstrijden spelen', zei hij bij de NOS.

Teleurstelling bij Seve van AssBeeld anp

De hockeymannen hebben alles nog in eigen hand. Caldas toonde zich daarom hoopvol. 'We zijn blijven knokken en tot het laatst hebben we kansen weten te creëren. Dat hebben we goed gedaan. Het was niet onze dag wat het afwerken betreft. Maar hier worden we alleen maar sterker van.'

Er kan ook worden geleerd van de nederlaag, zei de bondscoach. 'We zijn misschien iets te rustig begonnen. Pas bij een achterstand zijn we gaan aanzetten. Daardoor liepen we achter de feiten aan.'