© Shutterstock

Koppel krijgt geen Zwitserse nationaliteit omdat ze hand weigeren te schudden

Een comité in Lausanne heeft geweigerd een islamitisch echtpaar te naturaliseren dat de Zwitserse nationaliteit vroeg. Het paar had geweigerd de hand te schudden en op vragen te antwoorden van personen van de andere sekse.

“Wanneer men de nationaliteit van een land wil, moet men zich toch inschrijven in de naleving van de juridische orde ervan en in de gelijkheid tussen man en vrouw”, zei Grégoire Junod, de burgemeester van deze stad aan de oever van het meer van Genève.

Het paar, waarvan de nationaliteit niet werd bekendgemaakt, werd in de lente verhoord, maar de beslissing is pas vrijdag bekendgemaakt. Volgens de leden van het naturalisatiecomité weigerden de man en zijn echtgenote de hand te geven aan mensen van de andere sekse en waren ze ook terughoudend in het beantwoorden van vragen van iemand van het andere geslacht.

Viceburgemeester Pierre-Antoine Hildbrand, die aanwezig was bij het verhoor van het paar, zei dat hij “uiterst tevreden” was over de beslissing. “Ik neem er de volle verantwoordelijkheid voor dat ik heb voorgesteld de naturalisatie te weigeren. De grondwet en de gelijkheid tussen man en vrouw primeren op kwezelarij”, voegde hij eraan toe.

Het echtpaar heeft 40 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer