Vorig jaar 137 Nederlanders aangehouden voor plofkraken

Nieuws
Vorig jaar zijn 137 Nederlanders aangehouden omdat ze vermoedelijk betrokken waren bij een plofkraak. Dat meldt de politie zaterdag. De meeste plofkraken waren in Duitsland, waar Nederlandse verdachten vorig jaar 367 keer een geldautomaat opbliezen. Ter vergelijking: in Nederland waren er vorig jaar volgens de politie acht plofkraken. "Het is absoluut een exportproduct geworden", zegt een woordvoerder.
anp
zaterdag 20 april 2024 om 09:46 aangepast 10:41
Afbeelding
beeld anp

Alle 137 aangehouden Nederlandse plofkrakers waren betrokken bij een plofkraak in Duitsland. Een woordvoerder van de politie sluit niet uit dat ze ook in andere landen actief waren.

Veel Nederlandse plofkraakbendes wijken uit naar Duitsland, omdat maatregelen in Nederland de kans op een succesvolle plofkraak klein hebben gemaakt. Zo zijn buitgemaakte bankbiljetten vaak onbruikbaar doordat ze na een explosie automatisch aan elkaar worden gelijmd.

Meer samenwerking

Het aantal Duitse plofkraken waarbij Nederlanders betrokken waren, nam vorig jaar wel voor het eerst in jaren wel af. Waar dat in recordjaar 2022 nog 442 keer voorkwam, ging het vorig jaar dus om 367 gevallen. Volgens de politie lijkt die daling door te zetten, met 56 'Nederlandse' plofkraken in Duitsland in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat zijn er 64 minder dan vorig jaar in dezelfde periode.

Volgens de politie komt de afname doordat politie en justitie in Nederland en Duitsland steeds nauwer samenwerken. Zo wordt onder meer ingezet op "het vergroten van de heterdaadkracht, bijvoorbeeld door het opwachten van verdachten bij de grens", zegt Cecile Kosterman, die plofkraken bij de politie in haar portefeuille heeft.

Andere landen

In het Duitse Bamberg begint volgende week een groot proces tegen zestien Nederlandse verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor ongeveer negentig plofkraken in Duitsland. De Nederlanders zouden daarbij in totaal zo'n 7 miljoen euro hebben buitgemaakt. Het proces, waarvoor negentig zittingsdagen zijn uitgetrokken, vindt "vanwege de omvang van de zaak" plaats in een sporthal op het terrein van het opleidingsinstituut van de Duitse politie in Bamberg, aldus de Nederlandse politie.

Nederlandse plofkrakers sloegen vorig jaar overigens ook toe in andere landen dan Duitsland. In Zwitserland leidde dat negen keer tot een plofkraak, in Oostenrijk acht keer en in België bliezen Nederlanders vier keer een geldautomaat op.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China begonnen aan ambitieuze missie naar achterkant maan

China wil het eerste land worden dat rotsen en bodem ophaalt van de achterkant van de maan. Het vaartuig dat dit moet uitvoeren, de Chang'e-6, is vrijdag gelanceerd vanaf het zuidelijke eiland Hainan. Hij moet in juni landen in de krater Apollo, bij de zuidpool van de maan.

Afbeelding

Klimaatplan van Britse regering opnieuw onwettig verklaard

Een Londense rechtbank heeft opnieuw een klimaatplan van de Britse regering onwettig verklaard. Drie klimaatactiegroepen spanden een rechtszaak aan omdat ze vinden dat niet genoeg wordt gedaan om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan.

Afbeelding

Vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk.

Afbeelding

Uber-rivaal Bolt haalt geld op voor voorbereiding beursgang

Uber-rivaal Bolt heeft 220 miljoen euro krediet veiliggesteld. Het geld moet het Estse mobiliteitsbedrijf helpen zich voor te bereiden op een beursgang.

Afbeelding

WHO heeft noodplan in geval inval Rafah, maar 'slechts pleister'

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een noodplan opgesteld voor het geval dat Israël de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook binnenvalt, meldt Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor de bezette Palestijnse gebieden.

Afbeelding

Busvervoerder Hermes zet studenten in als chauffeur om tekort

Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.