Themabeeld.© Getty Images

Voetgangers lopen hoger risico op ongevallen bij elektrische auto’s

Volgens een studie lopen voetgangers bij elektrische auto’s een hoger risico op ongevallen dan bij auto’s met verbrandingsmotoren. Volgens data uit Groot-Brittannië hebben voetgangers twee keer zoveel kans om aangereden te worden door elektrische of hybride voertuigen dan door benzine- of dieselvoertuigen.

Bron: BELGA

Eén reden voor het hogere risico zou kunnen zijn dat elektrische voertuigen stiller zijn. Vooral in steden zijn ze minder goed te horen vanwege het omgevingsgeluid, legt het onderzoeksteam uit in het Journal of Epidemiology & Community Health.

Bestuurders van elektrische of hybride wagens moeten meer aandacht besteden aan voetgangers, omdat die hen mogelijk niet horen en de weg opstappen, aldus de wetenschappers. Mogelijke technische oplossingen zijn onder meer anti-aanrijdingssystemen en autonoom noodremmen. 

Het team benadrukt ook dat de resultaten mensen er niet van mogen weerhouden te gaan lopen of fietsen. In plaats daarvan moeten de gegevens worden gebruikt om potentiële risico’s in het wegverkeer beter te begrijpen en er iets aan te doen. 

2 procent ongevallen, maar oververtegenwoordigd

Onderzoekers onder leiding van Phil Edwards van de London School of Hygiene & Tropical Medicine onderzochten het risico op ongevallen in Groot-Brittannië met behulp van gegevens van 2013 tot 2017. Van de ongeveer 96.000 voetgangers die werden aangereden door een auto of taxi, werd ongeveer driekwart aangereden door een voertuig met een diesel- of benzinemotor (bijna 72.000) en twee procent (zo’n 1.700) door elektrische of hybride auto’s. Voor ongeveer een kwart werd geen informatie verstrekt.

De onderzoekers vergeleken die cijfers met de afstand die elk type voertuig aflegt en ze berekenden het aantal voetgangersongevallen per 100 miljoen mijl (ongeveer 160 miljoen kilometer). Het jaargemiddelde voor elektrische en hybride voertuigen (5,16) was twee keer zo hoog als voor benzine- en dieselmotoren (2,40). De meerderheid van de ongevallen vindt plaats in grootstedelijke gebieden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer