Ze kookte Hitlers laatste maaltijd, al zou hij die nooit meer eten

© AP

Een van de laatste mensen die Adolf Hitler in levenden lijve zag, was zijn persoonlijke dieetkok: Constanze Manziarly. De vrouw was gespecialiseerd in raw cooking, maar kon toch nauwelijks aan de dieeteisen van Der Führer voldoen. Dat blijkt uit haar persoonlijke brieven die een historicus ontcijferde. Zelf kan ze het niet meer navertellen, de kokkin is sinds 2 mei 1945 vermist.

evdg

In 1943 begon Constanze Manziarly, toen 25 jaar oud, te werken voor Adolf Hitler. Ze werd zijn persoonlijke kok en moest zijn strikte dieetregels nauwkeurig volgen. Als laatste bevel, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945, kreeg ze de opdracht een maaltijd voor Der Führer te maken. Wat ze niet wist, is dat hij die nooit meer zou opeten. Hitler pleegde samen met zijn minnares Eva Braun zelfmoord.

Haar zus, die onlangs stierf, kreeg gedurende die periode 13 persoonlijke brieven toegestuurd. De historicus Stefan Dietrich kon ze bemachtigen en ontcijferde het relaas van de kok, die Miss Marzipani genoemd werd door de SS. De brieven van Manziarly geven inzicht in hoe het was om zo dichtbij Hitler te leven.

© akg-images/ullstein bild/ImageGlobe

Toevallige ontmoeting

Manziarly, die een Duitse moeder en Griekse vader had, werkte in de keuken van een kliniek toen ze Hitler ontmoette. Telkens hij in het nabijgelegen Berghof bij Berchtesgaden was, kwam hij er namelijk eten bestellen. Der Führer was er zo tevreden van, dat hij prompt de kok van die maaltijden opeiste. En dat was Manziarly. Sindsdien zou ze hem ook zelf maaltijden komen brengen. In een van haar eerste brieven schreef ze al dat zijn aanwezigheid een zware last was. Dat ze altijd moest blijven zolang hij er was.

Toen ook nog eens bleek dat zijn persoonlijke chef Joodse roots had, eiste hij dat Manziarly haar verving. Weigeren was geen optie. “Ze schreef dat tegenspraak volledig nutteloos was,” zegt historicus Dietrich. “Ze had het gevoel altijd met een voet in het graf te staan als ze in zijn onmiddellijke nabijheid vertoefde.” Het meisje dat bekend stond om haar prachtige donkere lokken en talent voor pianospelen, werd zo de nieuwe kok en diëtiste van Hitler.

Cake verslindend

Er waren periodes waarin Hitler stopte met eten als gevolg van ziekte, als hij zich herstelde schreef ze in haar brieven dat “Der Führer goed gegeten had”. Volgens de briefwisseling kon Hitler enorme hoeveelheden cake verslinden. “Ik bak uren aan een stuk per dag”, schreef ze verbluft. “En ’s avonds is altijd alles weg.” Heel af en toe was Hitler goed gezind. Dan kreeg ze dikke kousen cadeau.

Laatste middagmaal

De laatste maaltijd die Manziarly voor Hitler bereidde, was een pasta met tomatensaus die hij als lunch at. Nadien kreeg ze de opdracht zijn avondmaal te maken, een maaltijd die hij nooit meer heeft gegeten. Samen met zijn vrouw Eva Braun pleegde hij op 30 april zelfmoord. Manziarly vluchtte enkele dagen later, op 2 mei, samen met andere gevangen de bunker uit. De groep probeerde het centrum van Berlijn te ontvluchten. In eerste instantie lukte dat, maar niet veel later werd Manziarly door twee soldaten van het Rode Leger opgepakt. Sindsdien is nooit meer iets van haar vernomen.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen