Direct naar artikelinhoud
Bier

Gedaan met pinten van 25 cl, de 33'er neemt het over

Ook bij voetbalclub AA Gent serveren ze enkel 33'ers.Beeld Jef Boes

Bier in bekers van 33 in plaats van de gebruikelijke 25 cl. Dat is wat voetbalclub Antwerp vanaf dit weekend wil serveren. The Great Old  blijkt lang niet de enige. En de supporter? Die drinkt vaker dan hem lief is lauwe kliekjes bier.

Het was een ideetje van brouwerij Alken-Maes. Zo staat op de website van Voetbalclub Antwerp te lezen. De club bekeek naar eigen zeggen alle pro’s en contra’s en besloot voor de 33'er te gaan. De redenering? Met grotere bekers moeten supporters minder vaak over en weer lopen, zullen er minder wachtrijen zijn aan de bars en zullen supporters dus minder van de wedstrijd moeten missen. En de club ziet nog voordelen: minder bekers op te ruimen, minder afval, beter voor het milieu dus.

'Het is eenvoudig: hoe groter de beker, hoe meer men drinkt. En dat is net de bedoeling van de brouwerij'
Marijs Geirnaert, directeur VAD

Een uitleg die niet in goeie aarde valt bij verslavingsexperten. “Het is eenvoudig: hoe groter de beker, hoe meer men drinkt”, stelt Marijs Geirnaert, directeur van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gokken en gamen (VAD). “De manier waarop mensen drank krijgen voorgeschoteld, bepaalt mee het gedrag. Als iemand twee glazen van 25 cl dronk, is er een grote kans dat die nu gewoon 2 glazen van 33cl zal drinken. Mensen zullen dus met andere woorden gewoon meer gaan drinken. En dat is ook net de bedoeling van de brouwerij."

Goedkoper

Bij voetbalclub Antwerpen willen ze liever niet reageren. Op hun site leggen ze uit dat ze het vooral voor de supporters doen. Want de omschakeling naar 33'ers zal het voor de supporters ook goedkoper maken, klinkt het. Een pintje van 25 cl kostte in het Bosuil-stadion tot nu toe 2 euro. Zo’n 33'er zal 2,50 euro gaan kosten. “Dus voor ongeveer een derde meer bier, betaalt u slechts een halve euro extra. Hierdoor bespaart u op een avondje voetbal toch weer heel wat centen”, klinkt het.

'Mensen willen kunnen genieten van bier, zonder grote hoeveelheden te moeten drinken'
Marijs Geirnaert, directeur VAD

Ook dit is een bijzonder fout signaal, vindt Marijs Geirnaert van VAD. Want dat het goedkoper wordt, zet ook aan tot meer drinken. Bij de VAD krijgen ze ook steeds meer signalen dat bierdrinkers net vragende partij zijn voor kleinere porties, zeker bij de sterke bieren die nu zo goed als altijd in 33cl voorkomen. “Dat horen we vaak. Mensen willen kunnen genieten van bier, zonder grote hoeveelheden te moeten drinken. Net het tegenovergestelde dus van wat hier aan het gebeuren is.”

Niet populair

Een pils van 33 cl is ook niet echt populair te noemen.  Het roept bij velen vooral herinneringen op aan lauwe kliekjes die overblijven onderaan het glas. Bij Horeca Vlaanderen bevestigen ze dat de 25'er nog altijd veruit de favoriet is bij de pilsdrinker. "Een pint is een pint van 25 cl. Dat is de standaard”, stelt Danny Van Assche, afgevaardigd bestuurder bij Horeca Vlaanderen. “Al kun je in de meeste cafés ook wel een ‘grote pint’ bestellen, van 33 cl dus. Hoe vaak dat gebeurt, weten we niet. Daar is niet meteen onderzoek naar.”

We verkiezen dus de gewone pint, maar krijgen wel steeds vaker de 33'er voorgeschoteld. Want Antwerp is lang niet de enige. Ook bij Waasland-Beveren, Club Brugge en KAA Gent serveren ze 33'ers. “We zijn daar drie jaar geleden mee begonnen, inderdaad om de wachtrijen aan de bars te verminderen”, stelt Patrick Lips, directeur communicatie bij Gent. Een aanpak, die samen met de invoering van een betaalkaart, volgens hem ook vruchten afwerkt. 

'Wij zijn er drie jaar geleden mee begonnen om de wachtrijen aan de bars te verminderen'
Patrick Lips, directeur Communicatie AA Gent

In het Antwerpse Sportpaleis serveren ze al vijftien jaar alleen 33'ers. Bij de invoering van de euro vonden ze het handiger op het vlak van omrekening. “Een pint van 25 cl kostte toen 60 Belgische frank. We hebben dat omgerekend naar een 33'er voor 2 euro. Een faire deal dus”, legt uitbater Jan Van Esbroek uit.

Vochtbehoefte

En ja, door de omschakeling van 25 naar 33cl kan het zijn dat er meer gedronken wordt, geeft de uitbater toe. Al speelt dat bij het Sportpaleis niet zo’n grote rol als bij het voetbal, vindt hij. “Het concertpubliek drinkt met een bepaalde behoefte om vocht binnen te krijgen. En een dorstlesser van 25 cl volstaat niet altijd om die vochtbehoefte aan te vullen. Hoeveel er gedronken wordt, kan wel variëren van concert tot concert, meent hij. Dan hangt het af van wie komt optreden en of het concert goed is."

'Een dorstlesser van 25 cl volstaat niet altijd om de vochtbehoefte aan te vullen'
Jan Van Esbroek, uitbater Sportpaleis

Dat Antwerp nu kritiek krijgt voor de beslissing vinden ze bij andere voetbalclubs een beetje raar. Bier drinken en voetbal horen volgens hen nu eenmaal samen en dat merkte Patrick Lips naar eigen zeggen ook heel recent toen hij naar een match in het Duitse Berlijn ging kijken. “Daar schenken ze enkel halve liters. Bovendien lopen ze rond met een biertank over de schouder om de bekers bij te vullen in de tribune. Dan vraagt een mens zich af waarom die 33'ers hier zoveel heisa veroorzaken.”