© Serge Minten

“Vuile joden” kan man uit Ham 15 maanden cel kosten

Een 33-jarige Turkse man, woonachtig in Ham, is donderdag in de Hasseltse rechtbank moeten verschijnen voor inbreuken op de racismewet. Op 3 augustus 2014 zag de verdachte een groep van 21 kinderen tussen 0 en 14 jaar samen met twee begeleiders in Lommel over straat wandelen toen zijn stoppen doorsloegen.

GeHo

Hij riep ze onder meer “vuile joden”, “terroristen” en “ga terug of ik maak u kapot” toe. Daarop keerde de verdachte, die over een groot strafblad beschikt en nu voor andere feiten in de gevangenis zit, zijn wagen en reed over het fietspad richting de groep. De kinderen en begeleiders konden zich tijdig in de berm in veiligheid brengen. De dertiger draaide daarop de wagen, deed alles nog eens over en bespuwde de groep. Met de hulp van een getuige kon de politie de betichte snel identificeren.

In de rechtbank maakte de man, die leeft van een invaliditeitsuitkering, niet meteen een stabiele indruk. Na lang nadenken, herinnerde hij zich de feiten alsnog. “In die periode waren er veel conflicten tussen joden en Palestijnen en er werden kinderen vermoord. Ik was daardoor gefrustreerd.” De procureur vorderde 15 maanden cel en wees erop dat er grote paniek bij de kinderen ontstaan was. “Dat kan mogelijk met uitstel als hij een vorming wil volgen”, luidde het. Vonnis op 19 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer