© Shutterstock

Beterschap op komst: zaterdag stijgen temperaturen weer gevoelig, “maar fraai lenteweer wordt het niet”

Het blijft de komende dagen bij momenten bibberen, met temperaturen die meer aan de herfst dan aan de lente doen denken, maar er lijkt eindelijk beterschap op komst.

gjs

Eind april opstaan en rijp zien op het wegdek en op het gras: het blijft in volle lente wat raar aanvoelen. Toch is het niet zo uitzonderlijk, want twee jaar geleden sneeuwde het zelfs nog in april. “Bijna elk jaar heb je in april wel één of meerdere van die dagen met heel koude nachten”, zegt weerman David Dehenauw. “Dus uitzonderlijk is het niet.” Ook weerman Frank Deboosere schrok er niet van. “De weerspreuk zegt dat het kan vriezen tot de ijsheiligen zijn geweest, van 11 tot 15 mei. Dus het kan beslist nog.”

Korrelhagel

Maar uitzonderlijk of niet, veel mensen hebben genoeg van het koude regenweer. Waar blijft de lente, moet een van de meest gestelde vragen van het moment zijn. En helaas: ook de komende dagen blijft het nog wisselvallig en bibberen geblazen met maximumtemperaturen van 10 en 9 graden, maar vooral ook minimumtemperaturen van 4 en zelfs 2 graden. De gemiddelde temperatuur in de voorbije 30 jaar in deze periode was 17 graden, daar zitten we dus een flink stuk onder. Het enige lichtpunt is wel dat de zon doorgaans blijft schijnen.

“Het blijft inderdaad echt fris voor de tijd van het jaar”, zegt Deboosere. “Met woensdag en donderdag wat aprilse grillen en mogelijk zelfs korrelhagel. Nachtvorst gaan we gelukkig niet meer zien.” Vrijdag wordt al licht beter. “Dan gaan we richting 12 graden”, zegt Dehenauw.

Geen fraai lenteweer

Beterschap komt er zaterdag, wanneer de temperaturen een knik opwaarts krijgen. “Dan zijn we de koude polaire luchtstromingen kwijt en komt de lucht uit het zuiden”, zegt Deboosere. “En dat maakt natuurlijk meteen een heel verschil.” 17 graden wordt het dan wellicht, en de dagen erna blijft die temperatuur aangehouden. “Midden volgende week zou het zelfs 20 graden kunnen worden.” Er is wel een ‘maar’. “Fraai lenteweer gaat het niet worden”, zegt Deboosere. “Want regenzones zullen zeker nog passeren. Een ‘hoera’-sfeertje zal er niet hangen, maar de temperaturen gaan toch al naar normaal.”

“De tweede helft van de week zakken de temperaturen weer tot 16 graden”, zegt Dehenauw. Het wordt vanaf zaterdag dus warmer, zegt hij, “maar het is niet zo dat er zich een stevig hogedrukgebied aandient waardoor we een week alleen maar goed weer hebben”. “De eerste 14 dagen zie ik dat niet gebeuren.”

Warme tot heel warme zomer

Wat voor maand mei we zullen krijgen, is dan ook moeilijk te voorspellen volgens de weermannen. “Er is geen enkele garantie dat er geen nieuwe dip in de temperaturen komt”, zegt Deboosere. “Maar zelfs al krijgen we opnieuw een periode met noordelijke luchtstromingen, dan zitten we toch in ieder geval hoger in temperatuur. Zelfs als die winden er zijn, wordt het zomer. En de langetermijnprognoses voorspellen warm tot zeer warm weer voor de zomermaanden. Dat is wel nog ver en moeilijk om heel precies te voorspellen, maar een verrassing is dat natuurlijk niet. Een koude zomer, dat zou schrikken zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer