Foto: Belga

Oud-kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen volgt Lieven Boeve op aan top Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Bruno Vanobbergen wordt de nieuwe directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Op 1 augustus volgt hij Lieven Boeve op, die 10 jaar aan het hoofd van de 'Guimardstraat' heeft gestaan. Van opleiding is Bruno Vanobbergen pedagoog.

We kennen Bruno Vanobbergen vooral als voormalig kinderrechtencommissaris. In 2009 werd hij in die functie benoemd door het Vlaams Parlement. Hij volgde toen Ankie Vandekerckhove op.

Als kinderrechtencommissaris zette hij zich met veel energie in voor het belang van het kind. Dat plaatste hem soms lijnrecht tegenover de regering. Zo bekritiseerde hij in 2018 toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), die vond dat hulpverleners en advocaten maar eens moesten stoppen met procedures tegen het opsluiten van uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen. "Het belang van het kind moet altijd worden onderzocht", aldus Vanobbergen.  

In 2019 zei hij het Kinderrechtencommissariaat vaarwel en werd hij algemeen directeur van het Vlaams Agentschap Opgroeien. Hij werd er hoofd van de afdeling Jongerenwelzijn. In november 2022 werd hij waarnemend directeur van het agentschap, nadat Katrien Verhegge was opgestapt als gevolg van de wantoestanden in de kinderopvang. Pas in september vorig jaar werd hij benoemd in die functie.

Bruno Vanobbergen is nog maar de derde leek aan het hoofd van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Hij volgt Lieven Boeve op, die 10 jaar in functie is geweest. Daarvóór stond Mieke Van Hecke 10 jaar aan het hoofd van de 'Guimardstraat'. Hij is afkomstig uit Deinze en woont in Gent. 

We hebben een belangrijke opdracht te vervullen bij het versterken van de bruggen met welzijn

Bruno Vanobbergen (Katholiek Onderwijs Vlaanderen)

Als topman van het Katholiek Onderwijs wil Bruno Vanobbergen zich niet alleen inzetten voor de onderwijskwaliteit, maar wil hij ook de brug versterken tussen onderwijs en welzijn. "We zien heel wat leerlingen overboord gaan, en het Katholiek Onderwijs heeft een belangrijke opdracht te vervullen bij het versterken van de bruggen met welzijn", zegt hij.

Bekijk: Bruno Vanobbergen schuift zijn prioriteiten naar voren tijdens zijn eerste persconferentie als topman van het katholiek onderwijs.

Videospeler inladen...

Meest gelezen