René Vandereycken blikt terug op WK Rode Duivels: “Na 2 jaar had Martinez qua veldspel verder moeten staan”

© Geert Van de Velde

De Rode Duivels zijn thuis en leverden met een derde plaats een prachtprestatie af. Onze analist en ex-bondscoach René Vandereycken blikt terug op het toernooi. Wat was goed - en wat kon beter?

Michaël Van Damme

1. Na 2 jaar had Martinez qua veldspel verder moeten staan

“Het behalen van de halve finales is een heel positief resultaat, maar daarom moet men het niet nalaten om naast de positieve ook de mindere zaken aan te halen. In mijn ogen had deze ploeg de finale kunnen halen. Als je Martinez verantwoordelijk houdt voor het behalen van de derde plaats, dan moet je hem ook verantwoordelijk houden voor het niet bereiken van de finale. Mij heeft Martinez nog altijd niet overtuigd. Hij heeft zeker een aantal kwaliteiten. De schitterende strategie en uitvoering in de match tegen Brazilië betekent dat hij de groep honderd procent achter zich heeft. Maar rekening houdend met de kwaliteiten die in deze groep zitten en als je daar twee jaar mee mag werken, dat vind ik dat je meer zou moeten kunnen dan de beste counterploeg van de wereld zijn. In mijn ogen heeft hij ook een aantal verkeerde selectiekeuzes gemaakt: het thuislaten van Nainggolan en Benteke. En hij heeft te lang vastgehouden aan drie centrale verdedigers die achterin bleven staan tegen één spits. Daardoor kwamen we volk tekort bij de opbouw en het druk zetten. Uiteindelijk heeft hij dat ingezien en dan is het spel verbeterd. Tegen Frankrijk vond ik de wissels vreemd.”

“Maar de essentie is toch dat we verder hadden moeten staan in het veldspel. We hebben enkele fantastische tegenaanvallen gezien, maar dat blijft een tegenaanval en geen opbouw van achteruit.”

2. Nood aan meer matchen tegen toplanden

“België heeft pech met de loting van de Nations League, het nieuwe landentoernooi dat na het WK start. We zijn ingedeeld in de zwakste groep van onze divisie met IJsland en Zwitserland, terwijl we er baat bij zouden hebben om tegen toplanden te spelen. We zijn het niet gewoon, want het is voor het WK de jongste twee jaar niet gebeurd. Opdat deze groep nog een stap vooruit zou zetten in zijn ontwikkeling, zouden we tegen sterkere tegenstanders moeten spelen. Tegen Brazilië wonnen we tegen een topland, maar wel een topland dat geen rekening hield met de sterke tegenaanval van de Belgen. Brazilië legde de ruimtes open. De vraag is of ze dat ook hadden gedaan als die bal van Thiago Silva tegen de paal was binnengegaan. Dat blijft een belangrijk moment in de wedstrijd, want daar had Brazilië voor kunnen komen. Begrijp me niet verkeerd: de match tegen Brazilië was schitterend, zowel qua strategie als qua uitvoering. Ik vond het onze beste prestatie op dit WK.”

“Tegen Frankrijk hebben we tegen een topland gespeeld met een sterke verdediging dat zich wél goed georganiseerd opstelde. Sommigen vonden het antivoetbal, maar dat vond ik niet terecht. We zullen in de toekomst nog meer ploegen tegenkomen die zo’n strategie hanteren. Gezien de prestaties van de Rode Duivels op dit WK weet iedereen dat we sterk zijn op de tegenaanval en zal men daar nog meer rekening mee houden. Zelfs tegenstanders van het niveau van Brazilië zullen dat doen.”

3. Tegenstanders hadden ontzag voor Frankrijk

“Ik heb veel negatieve commentaren gehoord over de Fransen, maar ik vind dat ze op hun manier gespeeld hebben om een goed resultaat te halen. Ze hebben het minst foutjes gemaakt en zelf de minste fout van de tegenstander afgestraft. Is dat aantrekkelijk of spectaculair? Bij momenten was het dat wel, maar niet over de hele wedstrijd. Ik heb bij de tegenstanders altijd wat ontzag gezien. Dat heeft veel te maken met Mbappé. Als tegenstander mag je hem nooit vijf meter ruimte geven. Niet alleen in je rug, maar ook niet zodat hij op snelheid op je kan afkomen. Ook Pogba heeft een uitstekend toernooi gespeeld, minder opvallend en vooral met minder drang om zich te bewijzen dan bij United. Varane vind ik een superverdediger, al hebben we zijn snelheid minder gezien omdat Frankrijk niet zo offensief speelt. Het hoort niet om blij te zijn met een blunder, maar bij die van Lloris was ik dat wel. Ik vrees dat Courtois anders niet tot doelman van het WK was gekozen, terwijl hij dat verdient.”

“De twaalfde man van de Rode Duivels was top, maar ik wil nog een twaalfde man in de schijnwerpers zetten. In de WK-gids van Het Nieuwsblad werden ‘onze 11 voor Rusland’ gepresenteeerd, maar Het Nieuwsblad had ook een schitterende 12de man. Ik wil ghostwriter Michaël Van Damme bedanken voor de samenwerking en de manier waarop hij onze gesprekken in tekst heeft gegoten.”

Meer over Frankrijk (nationale ploeg)

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video