De nationale feestdag moest dé dag van koning Filip worden. Prins Laurent besliste daar anders over

© *

Prins Laurent (54) komt morgen “gewoon” naar de nationale feestdag. “Het is niet de bedoeling een incident te creëren door weg te blijven”, zegt zijn advocaat. Toch is Laurent er al in geslaagd dé dag van koning Filip te kapen: uitgerekend nu heeft hij bekendgemaakt de verlaging van zijn dotatie aan te vechten. En dat enkele uren na de tv-speech van zijn broer die draaide rond eendracht. Van een timing gesproken.

Wim Dehandschutter

Koning Filip heeft zich deze middag vast verslikt in zijn koffie. Hij was zich aan het voorbereiden om vanavond naar het Bal National in de Marollenwijk te gaan. En morgen zou hij pas echt zijn hoogdag beleven. Hij wordt de hoofdrolspeler van de nationale feestdag, bovendien de vijfde verjaardag van zijn troonsbestijging. Mooie vooruitzichten. Maar dit zag hij niet aankomen: de nieuwste stunt van zijn jongere broer, aangekondigd in een persbericht van diens advocaat.

“Na zorgvuldig het institutionele en juridische kluwen van de situatie te hebben in overweging genomen”, staat te lezen, stapt prins Laurent naar de Raad van State. Hij gaat in beroep tegen de beslissing van de Wetstraat om vijftien procent van zijn staatstoelage af te trekken. Concreet moet hij 46.000 euro inleveren op een jaarlijks bedrag van ruim 300.000 euro. Ter herinnering: Laurent wordt financieel gestraft omdat hij zonder toestemming van de regering een feestje van het Chinese leger in Brussel bijwoonde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Kamer heeft die financiële sanctie goedgekeurd op 29 maart. Dat is bijna vier maanden geleden. Laurent heeft er dus aardig wat tijd over laten gaan. Dat hij zijn beslissing uitgerekend nu bekendmaakt, roept vragen op. Laurent is er de man naar om bommetjes te droppen in het koninkrijk. En daar is hij alweer in geslaagd. “We werden genoodzaakt dit persbericht uit te brengen”, zegt meester Laurent Arnauts in een reactie aan onze krant. “Maar het is niet de bedoeling te interfereren in de huidige feestperiode.”

Als het niet de bedoeling was, dan is op zijn minst de timing zeer ongelukkig. Het persbericht kwam ook nauwelijks enkele uren nadat koning Filip het volk had toegesproken in zijn traditionele 21 juli-toespraak. Daarin had hij nog de Belgische wapenspreuk “Eendracht Maakt Macht” aangehaald, naar aanleiding van de historische prestatie van de Rode Duivels op het WK. “Onze” voetballers, een voor een sterspelers bij internationale topclubs, hadden geknokt voor elkaar, het team én het land. Filip ziet de Rode Duivels als voorbeeld voor “gewone Belgen”, om samen te werken, los van hun diverse persoonlijkheden. Maar uitgerekend in zijn eigen familie – naast Laurent is er ook de breuk met ouders Albert en Paola – is de “eendracht” zoek en zijn “macht” nihil.

Het wordt dus een nationale feestdag met een somber randje. Na zijn beslissing om beroep aan te tekenen, was het goed mogelijk dat Laurent de nationale feestdag zou laten schieten. Maar dat is niet de bedoeling, benadrukt zijn advocaat. “We willen geen incident creëren”, zegt Arnauts. Laurent komt dus morgenmiddag, zoals aangekondigd, naar het militair en burgerlijk defilé aan het koninklijk paleis. Daar zal hij zijn broer Filip terugzien, maar ook de politici op wie hij nog steeds kwaad is. Morgenvroeg gaat hij eerst met zijn echtgenote prinses Claire naar het Te Deum in Gent, terwijl koning Filip en koningin Mathilde dat in Brussel meemaken en prinses Astrid en prins Lorenz in Luik.

Twee jaar geleden was Laurent ook al de hoofdrolspeler van de nationale feestdag. Toen werd hij tijdens het defilé zielsalleen op een troon gezet in een aparte tent, naast de “koninklijke box” met Filip en zijn gezin. Het laat zich nu al raden op wie alle ogen morgen weer gericht zijn. Alleszins niet op de jubilerende Filip.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer