Nederlandse specialiste onderzoekt de houten balken uit de 12e eeuw
Foto: Stad Gent

Middeleeuws huis in Gent blijkt gebouwd met gerecycleerd scheepshout 

De restanten van een houten huis uit de 12e eeuw in Gent bestaan uit gerecycleerd materiaal afkomstig van middeleeuwse schepen. "Dit is een heel bijzondere vondst die het historische belang van Gent als internationale handelstad bewijst", zegt een Nederlandse experte. De restanten doken op bij opgravingen in de buurt van de Graslei, daar lag de middeleeuwse haven. 

Er zijn al enkele maanden werken aan de gang om het Design Museum in Gent uit te breiden. Het gebouw ligt in het historische hart van de stad, archeologen voerden opgravingen uit voor er een nieuwe vleugel wordt gebouwd. 

Begin dit jaar zijn er op de site restanten van een oude houten woning opgegraven. Ze dateren uit de 12e eeuw. Ze zijn opgehaald en meegenomen voor analyse. Nu blijkt dat de restanten nog meer geheimen prijs geven dan eerder verwacht. 

"Afkomstig van een groot schip"

"Het is zeker dat 4 houten balken die opgegraven zijn ooit scheepsplanken waren", zegt Silke Lange. Ze is archeoloog, gespecialiseerd in de determinatie van hout. "Ze komen van een schip dat groot moet zijn geweest, tot 10 meter lang."

"De middeleeuwers hebben een boot gesloopt om het huis te kunnen bouwen." De experte verwijst ook naar de sporen van 'breeuwsel'. "Dat mengels werd in de scheepsvaart gebruikt om planken waterdicht te maken na scheuren of schade. We zien duidelijk restanten." 

Sporen die erop wijzen dat het hout eerder in schepen werd gebruikt
Foto: Stad Gent

Ook de vorm van de planken bewijst de herkomst. Sommige fragmenten lopen uit op een punt en zijn vermoedelijk afkomstig van de boeg van een schip. Ook de vindplaats is een argument: de middeleeuwse haven lag op een steenworp van het huidige Design Museum. 

"Deze vondst onderstreept het belang van Gent als historische handelstad. Het gaat om een groot schip en we hebben ook naaldhout ontdekt bij de restanten. Dat komt zo goed als zeker niet uit deze regio. Het is geïmporteerd."   

3D-scan voor virtueel model

Een gespecialiseerde firma maakt nu ook 3D-scans van de balken. Zo kan er later een virtueel model van het huis gemaakt worden. Archeologen namen ook stalen van het hout, op basis van de jaarringen kan de leeftijd van het hout erg exact bepaald worden.
 

Er volgen nog analyses van de andere vondsten op de site. Archeologen brengen alles in kaart en stellen een rapport op. "Via moderne technieken blijft de rijke Gentse geschiedenis verrassen", reageert bevoegd schepen Filip Watteeuw (Groen). 

Meest gelezen