De Giro-plannen van Visma-Lease a Bike na het uitvallen van Wout van Aert: Cian Uijtdebroeks als één van de drie speerpunten

Jumbo-Visma won vorig jaar met Primoz Roglic de Giro. Het was de eerste van een ongezien drieluik. Maar hoe zit het nu met de plannen in de Ronde van Italië? Cian Uijtdebroeks, Olav Kooij en Christophe Laporte zijn de speerpunten.

Hugo Coorevits

Cian Uijtdebroeks: “Top tien, maar wit zou verbazingwekkend zijn”

De jonge Belg uit Abolens is de klassementsrenner van Visma-Lease a Bike, maar hij vreest wel het zware openingsweekend. “Proberen geen tijd te verliezen, is het uitgangspunt. Deze Giro kent een heel explosieve start. Ik vermoed dat UAE-Team Emirates het hard zal maken, vooral op zondag naar Santuario di Oropa om het roze te pakken. We zien wel wat het wordt. Ik ga voor de top tien. Dus zal ik in tegenstelling tot de ploegmaten conservatief rijden met de zware slotweek in het achterhoofd. Misschien komt er een dag waarop er iets mogelijk is. De witte trui zou wonderlijk mooi zijn. Al denk ik dat ik aan Thymen Arensman in dat klassement een heel zware klant heb. De tijdritten (twee, red.) spelen een cruciale rol. Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar het is niet mogelijk om in enkele maanden uit te groeien van geen goede tijdrijder naar een hele goede. Ik voel me goed, dat is het allerbelangrijkste”, aldus nog Uijtdebroeks, die van organisator RCS nog de vraag kreeg hoe zijn naam nu exact moest worden uitgesproken...

© BELGA

Olav Kooij: “Merlier en Milan de zwaarste concurrenten”

Olav Kooij start zaterdag in Venaria Reale eindelijk in zijn eerste grote ronde. De spurter hoopt op zeker zes massaspurten. “Er zijn er minstens twee bij met een tricky finale.” Doordat Koen Bouwman na ziekte niet tijdig opgelapt kan worden, werd alsnog Tim van Dijke naar de Giro gestuurd. Waarmee de sprinttrein nog werd versterkt. Met Affini, Van Dijke en Laporte heeft Kooij nog een extra wagonnetje. “De ploeg is daardoor iets veranderd. Ik kijk uit naar mijn debuut. Ik verwacht dat Merlier en Milan mijn zwaarste concurrenten worden. Maar er zijn nog veel andere namen die al hun strepen verdienden in de grote rondes, zoals Jakobsen en Ewan. Het worden zeer spannende sprinten”, aldus Kooij, die pas na een week kijkt of de puntentrui haalbaar is. “Dat zit natuurlijk ergens in het achterhoofd, maar eerst wil ik een etappe winnen. Daarna zien we wel.”

© BELGA

Christophe Laporte: “Ik doe de Giro en de Tour”

Christophe Laporte is de stand-in voor Wout van Aert, die begrijpelijkerwijze niet tijdig klaar geraakte voor de Giro. “Mijn rol is heel duidelijk: ik ben de lead-out van Olav. Dat is mijn hoofdjob. Misschien dient er zich op een dag een opportuniteit aan, maar dat is niet het belangrijkste. Ik ben blij dat ik erbij ben. Ik heb niet alleen nood aan koersen, ik moét koersen. Uiteindelijk heb ik door ziekte dit jaar nog maar vijf dagen aan de slag geweest. Ik sta er ook op voor de Tour. De Giro sluit de Tour niet uit. Dit is een beslissing die ik in samenspraak met de ploegleiding heb genomen”, aldus de Europees kampioen, die door ziekte en een ingreep aan het achterwerk een draak van een voorjaar achter de rug heeft.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer