Gemeenteraadslid Alec Lamberts (Tesamen) en buurtbewoner Jürgen Van Acker bij één van de vele bandensporen die de racers achterlieten.© pvs/Fotomontage GVA

Buurtbewoners zijn straatracers kotsbeu: “In het weekend is het hier precies Francorchamps”

Temse -

De bewoners van de Boodtsstraat en omliggende straten in Temse zijn de straatracers die er elk weekend de buurt onveilig maken, kotsbeu. “Vorig weekend was ongezien. Het was hier precies het Formule 1-circuit van Francorchamps. Een week later ligt de rubber nog op de weg”, zegt buurtbewoner Jürgen Van Acker.

Pieter Van Hecke

“Elk weekend zijn ze met meer en meer”, zegt Jürgen, die in de Boodtsstraat woont. Die straat maakt deel uit van een rustige wijk achter het station. Die rust wordt volgens buurtbewoners in het weekend steevast verstoord door eigenaars van dure en vooral snelle bolides die zich de straten toe-eigenen en omtoveren tot een racecircuit.

“Nog nooit was het zo erg als het voorbije weekend”, zegt Jürgen. “Het begon vrijdag rond 16 uur en hield pas zondagavond op. Ze starten in de Philemon Haumanstraat en rijden dan het blokje om via de Boodtsstraat, Sint-Sebastiaanstraat en de Vlietdam. Ik zou er niet van verschieten als sommigen met hun Ferrari of Lamborghini snelheden tot 150 kilometer per uur halen.” (Lees verder onder de video)

© TV Oost

Stukken rubber

Dat gebeurt allemaal in de bebouwde kom, met hele smalle straatjes. De straatracers zijn er overdag niet te bespeuren, maar de sporen die ze achterlieten des te meer. “In de Philemon Haumanstraat staat een bandenspoor van twaalf meter lang. De stukken rubber liggen er nog van vorige week. Het was hier precies het circuit van Francorchamps. Ze staan zelfs met hun chronometer op het voetpad om de snelste tijd te meten”, zegt Jürgen. “Ze kunnen hier ook gewoon hun gang gaan. Er is een totaal gebrek aan handhaving want de politie zien we hier niet.” (Lees verder onder de foto)

De straatracers laten overal bandensporen achter.© pvs

Getto

Volgens de buurt is het probleem te wijten aan hun “isolatie”. “We zijn door de verschillende omleidingen in Temse totaal geïsoleerd”, zegt Jürgen. “Ze kunnen hier vrij hun gang gaan. Er moet dringend ingegrepen worden vooraleer het hier een getto wordt.De aanpak van deze buurt schuift de gemeente jammer genoeg op de lange baan.”

Gemeenteraadslid Alec Lamberts (Tesamen) neemt het op voor de wijk en zet het probleem op de agenda van de volgende gemeenteraad. “Het straatracen met getunede wagens zet door de geluids- en verkeersoverlast een onnodige druk op de leef- en woonkwaliteit van ons centrum”, zegt hij. “De politie moet hier strenger optreden en maatregelen nemen om de racers te ontraden door bijvoorbeeld hun auto in beslag te nemen en hoge boetes op te leggen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER