Luister naar

Maar, over de andere kant van de feiten: Uitgemergelde paarden en zielige zeehondjes

Nieuws
Uitgemergelde paarden in de Oostvaarders­plassen en eenzame zeehondenpups met grote bruine kijkers. Het liefst beschermen we alle dieren die we tegenkomen,
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
maandag 19 maart 2018 om 03:00
Maar, over de andere kant van de feiten: Uitgemergelde paarden en zielige zeehondjes
Maar, over de andere kant van de feiten: Uitgemergelde paarden en zielige zeehondjes anp / hoge noorden, Jacob van Essen

de morele verontwaardiging over het sterven of soms zelfs het actief afschieten van zieke, zwakke wilde dieren, gaat voorbij aan de normale werking van de natuur. Biologen en andere deskundigen zeggen al jaren dat we de dieren met rust moeten laten en stoppen met het bijvoeren van grote grazers en het opvangen van zeehonden.

Deze week was het weer zover: de Wetenschappelijke Adviescommissie Zeehondenopvang kwam met het dringende verzoek aan de opvangcentra om minder dieren te redden. De zeehonden zijn allang niet meer bijna uitgestorven, zoals dertig jaar geleden. Daarom is het oplappen van zieke, zwakke en eenzame exemplaren zelfs een bedreiging voor de soort. Als je die dieren echt wilt helpen, kun je ze het best uit hun lijden verlossen en direct afschieten, adviseerde de commissie.

De opvangcentra en dierenwelzijnsorganisaties waren in rep en roer. Het zou alleen maar gaan om geld, oordeelden dierenliefhebbers. Dat oordeel werd ook geveld over het beleid van Staatsbosbeheer om de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet bij te voeren.

De natuur heeft een mechanisme om populaties van soorten in toom te houden, legden biologen al meer dan eens uit. De zwakke dieren sterven eerder en zo blijft de populatie beperkt in aantal en gezond en fit. In het geval van de grazers in Flevoland zou bijvoeren de zwakken niet helpen; de sterke dieren pikken toch al het hooi voor hun neuzen weg. En opgelapte zeehonden vormen oneerlijke concurrentie voor de andere beesten, staat in het rapport van de commissie. Na behandeling blijven ze vatbaarder voor ziektes, maar pikken wel eten van de gezonde dieren.

Daarnaast is de verontwaardiging selectief. Niemand heeft het ooit over de duizenden gezonde dieren met genoeg voedsel die elk jaar op de Veluwe afgeschoten worden. Dit jaar alleen al moeten er van alle 6000 wilde zwijnen 5000 afgemaakt worden, schreef milieufilosoof en voorzitter van de Stichting Natuurlijke Processen Jozef Keulartz in Trouw (8 maart). Door de overdaad aan eten krijgen de dieren meer jongen. Een vicieuze cirkel dus. Zelfs de jagers vonden het vorig jaar allemaal wat te ver gaan. Maar actievoerders maken zich drukker om het afschotpercentage van 25 procent in de Oostvaardersplassen, dat ongeveer gelijk is aan natuurlijke sterfte.

Er zijn genoeg argumenten om de natuur op haar beloop te laten. Maar als je dan echt consequent bent, zouden de Oostvaardersplassen weer onder water moeten. Want zo heeft de natuur het ooit zelf bedacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Blijkbaar ziet president Biden de noodzaak om islamistische terroristen te bestrijden nu minder dan in 2016 als vicepresident.

Biden is met zijn weigering wapens te leveren gezwicht voor een terreurorganisatie

Het beleid van president Bidem om geen wapens te leveren aan Israël is niet alleen moreel verkeerd; het is ook strategisch onverstandig, betoogt Alexander Zwagerman.

Afbeelding

Wie studenten de les wil lezen, moet eerst ontsnappen aan eigen zwart-witdenken

Door te insinueren dat demonstranten niets geven om het lot van de gijzelaars, wordt volgens Rozemarijn van 't Einde en Remco van Mulligen meegegaan in het zwart-witdenken waarvan het ND-commentaar studenten beticht.

Op 20 december 2019 bevestigde de Hoge Raad dat de Staat verplicht is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Urgenda-directeur Marjan Minnesma (rechts) wordt door haar dochter omhelsd vanwege de uitspraak.

Rechter op de stoel van de politiek? Hoe de macht in Nederland evenwichtig verdeeld wordt

Belangenorganisaties dwingen via de rechter af dat de overheid haar beleid wijzigt. Deugt dat wel? En pleit de SGP terecht voor onderzoek vanwege deze gang van zaken? Oud-rechter Verheij geeft antwoord.

'Ik zou wensen dat Europa weer bestuurd zou worden vanuit het geloof in God.'

Stemmen op een christelijke partij in Europa? 'Het gaat om wat mensen doen, niet wat ze belijden'

Neemt het belang van de Europese verkiezingen voor u toe nu CU en SGP misschien beide geen zetel bemachtigen? Welke overwegingen maken acht ND-lezers als ze gaan stemmen?

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

De verhalen van Daphne Wesdorp maken ons tot getuigen van oorlog

Daphne Wesdorp is 26 jaar oud, maar heeft meer oorlog gezien dan de meeste mensen. In de afgelopen paar jaar reisde ze voor het Nederlands Dagblad naar landen als Oekraïne, Irak en Ethiopië.

Vaak zitten in verhalen over religieverlating ook complexe onderhandelingen met de tradities en gemeenschappen waar je vandaan komt.

Reken af met luie en oneerlijke vooroordelen over mensen die hun religie verlaten

Veel religieverlaters gaan niet over één nacht ijs. Het is vaak een pijnlijk proces waarbij er veel op het spel staat: je geloof, familie, werk en vriendschappen. Luister eerlijk naar hen, schrijft Nella van den Brandt.