Rechtse José Raul Mulino wint presidentsverkiezingen Panama

© AFP

De rechtse kandidaat José Raul Mulino heeft zondag de presidentsverkiezingen in Panama gewonnen. Hij behaalde 34 procent van de stemmen, 9 procentpunten meer dan zijn dichtste rivaal Ricardo Lombana, die zijn nederlaag al toegaf. Dat heeft de voorzitter van de kiescommissie gemeld.

Bron: BELGA

De strijd om het presidentschap kreeg twee maanden geleden een opvallende plotwending. Gewezen president Ricardo Martinelli, die op kop stond in de peilingen, werd toen van het stembiljet geschrapt omdat hij is veroordeeld tot een celstraf van meer dan tien jaar wegens witwassen. De 72-jarige Martinelli kreeg vervolgens asiel van Nicaragua. Hij verblijft sinds maart samen met zijn hond Bruno in de Nicaraguaanse ambassade in Panama. 

De 64-jarige José Raúl Mulino, een voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie, werd door de partij Realizando Metas aangeduid als vervanger van Martinelli. Maar ook zijn kandidatuur heeft aan een zijden draadje gehangen, omdat Mulino niet via de voorverkiezingen van zijn partij genomineerd was, hoewel de wet dat wel voorschrijft. Pas twee dagen voor de verkiezingen heeft het Hooggerechtshof geoordeeld dat Mulino wel degelijk mocht deelnemen aan de verkiezingsstrijd.

Op 1 juli wordt het nieuwe staatshoofd ingezworen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen