Premier De Croo spreekt over geheime militaire leveringen.
Foto: AFP

EU herhaalt haar militaire beloftes voor Oekraïne, maar concrete datum voor luchtsteun is er niet: "Ergens voor de zomer"

"De eerste artilleriemunitie aan Oekraïne begint nu geleverd te worden", vertelt premier Alexander De Croo (Open VLD). Gisterenavond werd de westerse steun voor Oekraïne besproken op de Europese top in Brussel. De beloftes aan Oekraïne werden herhaald, maar niet echt concreet gemaakt. 

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt - of beter: smeekt - al maanden om meer militaire steun, zeker als het gaat over luchtafweer. De belofte om een tandje bij te steken, werd gisteren door de Europese leiders herhaald. Maar een concrete datum kwam er niet. 

België staat in voor het opleiden van piloten en onderhoudstechnici voor de beloofde gevechtsvliegtuigen. "We gaan kijken hoe we kunnen versnellen, zodat de F-16's kunnen ingezet worden", antwoordt De Croo in De Ochtend. "Bedoeling is dat dat voor de zomer gebeurt." 

De Europese Unie deed een groepsaankoop van munitie (buiten de Unie). "Die begint nu eindelijk geleverd te worden. Dat is broodnodig voor Oekraïne. Ons land heeft daar 200 miljoen aan besteed en dat geld komt van Russische bevroren tegoeden." 

De Croo benadrukt dat er vanuit ons land regelmatig militaire leveringen gebeuren aan Oekraïne. "We communiceren daar niet altijd over. Dat is geheime informatie die we liever niet bij de Russen zien terechtkomen."

Bekijk: Premier De Croo over de concrete steun die België aan Oekraïne levert

Videospeler inladen...

Kritiek na luchtsteun aan Israël

Vorig weekend werd Israël door Iran bestookt met 300 drones en raketten. Die aanval kon grotendeels afgeweerd worden met de hulp van onder meer het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Toen kwam de opmerking dat Oekraïne niet kan rekenen op westerse verdediging in de lucht.

Of om het met de woorden van Zelenski zelf te zeggen: "Ons luchtruim verdient dezelfde veiligheid." Onze premier wuift de kritiek weg: "We bieden al 2 jaar steun aan Oekraïne en we zullen die blijven geven."

Dag 2

Vandaag gaat de Europese top in Brussel zijn 2e dag in. Op de agenda: de economisch markten van de Europese Unie. 

België legt als voorzitter de focus op het spaargeld. "Elk jaar gaat 300 miljard euro naar Amerikaanse fondsen om onze start-ups op te kopen", zegt De Croo. De premier wil dat het "spaargeld van de Europeanen gebruikt wordt voor Europese innovatie, om wetenschappers te steunen".

Meest gelezen