Direct naar artikelinhoud
LiveblogOorlog in Oekraïne

Live - Oekraïne. Kremlin waarschuwt dat het Westen ‘met vuur speelt’ door het gebruik van westerse wapens op Russisch grondgebied

Illustratiebeeld.Beeld REUTERS

Lees de belangrijkste ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne hieronder in de liveblog. Download de app van De Morgen en krijg meteen een bericht bij belangrijk nieuws.

• In kaart. De Russische opmars in Charkiv in kaart gebracht: waarom ging het zo snel?

• Portret. Waarom vervangt Poetin zijn defensieminister? ‘Het zijn generatiegenoten, die patriottisme hoog in het vaandel dragen’

• Interview. ‘Ik heb de indruk dat Oekraïne de zaken niet meer onder controle heeft’: militair historicus Tom Simoens

Live

  1. Poetin laat verstaan dat hij geen olympische wapenstilstand zal respecteren

    De Russische president Vladimir Poetin heeft laten verstaan dat hij geen olympische wapenstilstand in acht zal houden en ook tijdens de Olympische Spelen in Parijs zal doorgaan met de vijandelijkheden in Oekraïne. De Franse president Emmanuel Macron had opgeroepen tot zo'n staakt-het-vuren.

    "De olympische principes, inclusief de olympische wapenstilstand, zijn zeer rechtvaardig (...) Maar weinig landen hebben die gerespecteerd in de geschiedenis, met uitzondering van het oude Griekenland", zei Poetin aan de Russische pers, tijdens een tweedaags bezoek in China.

    De Russische leider liet vervolgens verstaan dat Rusland zich niet moest schikken naar de principes van het Internationaal Olympisch Comité, omdat Rusland toch uitgesloten is voor de Olympische Spelen als gevolg van de invasie van Oekraïne. "De internationale sportbestuurders schenden de principes van het Olympisch Handvest tegenover Rusland. Ze verhinderen dat onze sportlui deelnemen aan de Olympische Spelen onder hun vlag, met hun nationaal volkslied, maar ze willen dat wij ons plooien naar de regels die zij ons opleggen. Om iets van anderen te eisen, moet je eerst zelf de regels respecteren."

    Poetin begon zijn oorlog in Oekraïne in februari 2022 en eist de annexatie van vijf Oekraïense regio's. Macron verzekerde dat hij er alles aan zou doen om wereldwijd een olympische wapenstilstand af te dwingen tijdens de Spelen. Hij zei dat de Chinese president Xi Jinping begin mei zijn initiatief steunde. Xi en Poetin, die elkaar donderdag lange tijd zagen in Peking, spraken zich samen niet publiekelijk uit over de kwestie.

  2. Kremlin waarschuwt dat het Westen 'met vuur speelt' door het gebruik van westerse wapens op Russisch grondgebied

    Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat het Westen "met vuur speelt" doordat het Oekraïne toestaat aanvallen uit te voeren met westerse wapens op Russisch grondgebied.

    Rusland haalt in een verklaring expliciet uit naar de VS en het VK. "Nogmaals willen we Washington, Londen, Brussel en andere westerse hoofdsteden, evenals Kiev dat onder hun controle staat, waarschuwen dat ze met vuur spelen", schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken.

    Begin mei zei David Cameron, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, dat het aan Oekraïne is om te bepalen hoe het Britse wapens inzet. Eerder was het VK nog gekant tegen het gebruik van Britse wapens op Russisch grondgebied.

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, tijdens zijn bezoek aan Kiev, Oekraïne. Beeld via REUTERS

    De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verkondigde eerder deze week een soortgelijke boodschap tijdens een bezoek aan Oekraïne. "We hebben aanvallen buiten Oekraïne niet aangemoedigd of mogelijk gemaakt, maar uiteindelijk moet Oekraïne zelf beslissingen nemen over hoe het deze oorlog gaat voeren", zei Blinken.

    Op donderdag liet het Pentagon weten dat de Verenigde Staten zijn mening over het gebruik van Amerikaanse wapens op Russisch grondgebied niet herzien heeft. Volgens een woordvoerder van het Pentagon moeten Amerikaanse wapens gebruikt worden om "Oekraïens grondgebied terug te veroveren". Oekraïne vroeg de Verenigde Staten al herhaaldelijk om dat beleid te herzien.

    Woensdagochtend voerde Oekraïne nog een aanval uit met Amerikaanse ATACMS-raketten op een luchtmachtbasis op de Krim. Volgens Rusland werden alle raketten uit de lucht gehaald, maar uit satellietbeelden blijkt dat meerdere missiles doel troffen

  3. Rusland meldt verovering twaalf nederzettingen in Charkiv

    Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het leger binnen een week twaalf nederzettingen in de Oekraïense regio Charkiv heeft ingenomen en verder blijft oprukken. Russische militairen zijn daar een week geleden met een nieuw grondoffensief begonnen.

    Rusland stuurde duizenden militairen de grens over en opende het vuur op meerdere nederzettingen, waaronder Vovtsjansk. Die stad ligt op 5 kilometer van de grens met Rusland. Voor de oorlog woonden ongeveer 18.000 mensen in Vovtsjansk, nu zijn het er volgens de regionale gouverneur nog maar tweehonderd.

    Afgelopen weekend werd al duidelijk dat Russische militairen bezig waren met een opmars in Charkiv. Oekraïne heeft eerder al gemeld terrein te hebben verloren en dat de situatie in de noordoostelijke regio moeilijk is. Volgens een Oekraïense legerchef heeft Rusland zijn "gebied voor gevechtsoperaties" met 70 kilometer uitgebreid en probeert het Oekraïne te dwingen zijn reserves in te zetten.

  4. Poetin trekt legitimiteit Zelensky in twijfel voor sluiten deal

    Beeld ANP / EPA

    De Russische president Vladimir Poetin trekt de legitimiteit van Volodymyr Zelensky als politiek leider van Oekraïne in twijfel. Tijdens zijn bezoek aan China werd hem gevraagd of Zelensky's status een probleem kan worden nu zijn termijn als president binnenkort in principe afloopt en de verkiezingen in Oekraïne zijn afgelast.

    Volgens de Russische president, die onlangs zelf aan een nieuwe termijn van zes jaar is begonnen, doet die vraag ertoe als Rusland in de toekomst op de een of andere manier met Oekraïne tot een akkoord komt. "Als het aankomt op het tekenen van documenten, moeten we die documenten op zo'n cruciaal gebied tekenen met de legitieme autoriteiten", zegt Poetin.

    De presidentsverkiezingen in Oekraïne zouden afgelopen maart plaatsvinden, maar zijn afgelast om de staat van beleg en algemene mobilisatie in het land sinds de inval van Rusland. Diezelfde maand waren er in Rusland wel presidentsverkiezingen, die Poetin met een ruime meerderheid won. Een serieuze tegenkandidaat was er niet, ook omdat oppositie onmogelijk was gemaakt.

  5. Poetin: 'Op dit moment' geen intentie stad Charkiv aan te vallen

    Rusland heeft "op dit moment" niet de intentie om de stad Charkiv in het noordoosten van Oekraine aan te vallen. Wel wil Rusland een "bufferzone" langs de grens instellen om de Russische grensregio's te beschermen tegen Oekraïense aanvallen. Dat heeft Russisch president Vladimir Poetin gezegd, een week na de start van een nieuw Russisch offensief richting Charkiv.

    "Wat betreft wat er gaande is in Charkiv: dit is ook de schuld van Oekraïne", zei Poetin tijdens zijn tweedaags staatsbezoek aan China. "Zij blijven ons aanvallen, ook burgerwijken in de grensgebieden, waaronder Belgorod. Mensen sterven er, wat ook niet anders kan wanneer ze het stadscentrum aanvallen. En ik heb al vaker gezegd dat als dit zou doorgaan, wij verplicht zouden zijn een veiligheidszone aan te leggen, een bufferzone. Dat zijn we nu aan het doen."

    De regio Charkiv grenst aan de Russische regio Belgorod, waar tijdens de oorlog meermaals dodelijke aanvallen zijn geweest. Aan beide kanten van de grens zijn evacuaties geweest. Russische troepen zijn er een week geleden een nieuw offensief begonnen en hebben sindsdien terreinwinst in Charkiv geboekt,

    Oekraïens president Zelensky zei eerder vandaag dat de Russische opmars in Charkiv voorlopig gestopt is (zie bericht 10.40 uur).

    Video wordt geladen...

  6. Duitse buitenlandminister wil meer langeafstandswapens voor Oekraïne

    Oekraïne heeft meer langeafstandswapens nodig om zich te verdedigen tegen het Russische offensief in het noorden van Charkiv. Dat zegt de Duitse minister Annalena Baerbock van Buitenlandse Zaken. Ze noemt de situatie rondom de tweede stad van Oekraïne "uiterst dramatisch".

    De oproep van Baerbock is opvallend. Duitsland heeft tot nu toe herhaaldelijk geweigerd Taurus-kruisraketten te leveren, omdat bondskanselier Olaf Scholz bang is dat Kiev doelwitten in Rusland onder vuur zal nemen. De Taurus heeft met zo’n vijfhonderd kilometer een groter bereik dan de Amerikaanse ATACMS.

    Een week geleden begon het Russische leger aan het offensief in Oost-Oekraïense regio Charkiv. De afgelopen dagen boekten de Russen enkele kilometers terreinwinst geboekt. Gisteren zei Zelensky dat de situatie "extreem moeilijk" was, maar nog wel "onder controle". Vandaag klonk het dat de situatie "gestabiliseerd" is.

    Lees ook. Met de Taurus-kruisraket komt hét symbool van de Russische bezetting in het vizier: waarom Duitsland aarzelt met de levering aan Oekraïne

    In een update zei de stafchef van het Oekraïense leger vandaag dat de Russen sinds het begin van het offensief in de Oost-Oekraïense regio de gevechtszone met liefst zeventig kilometer hebben uitgebreid. De verwachting is dat de strijd de komende dagen zal intensiveren.

    Naast de langeafstandswapens wil de Duitse buitenlandminister ook dat Russische aanvoerroutes worden afgesneden. 'We werken hier samen met andere partners aan", aldus Baerbock. Sinds de Russische invasie heeft Duitsland zich opgeworpen als de op een na grootste wapenleverancier van Oekraïne, na de Verenigde Staten.

    Jasper Daams

  7. Zelensky: 'Situatie in Charkiv gestabiliseerd'

    De Russische opmars aan de grens in het noorden van de provincie Charkiv is "gestabiliseerd", ook al zijn Russische troepen op bepaalde plaatsen tot 10 kilometer diep doorgedrongen. Dat zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vanochtend tegen journalisten.

    Rusland lanceerde een week geleden een aanval vanuit de regio Belgorod en trok Charkiv binnen, waar troepen al snel meerdere dorpen konden innemen. De opmars lijkt volgens onafhankelijke waarnemers de laatste dagen echter te stokken. Wel wordt er nog hevig gevochten, onder andere in het stadje Vovtsjansk, dat door Rusland onophoudelijk wordt gebombardeerd. Meer dan 8.000 inwoners zijn er geëvacueerd.

    Zelensky benadrukte vanochtend dat de Russische troepen in het gebied enkel de eerste van drie Oekraïense verdedigingslinies hebben bereikt. Her en der klonk de voorbije dagen kritiek dat het Russische leger zo snel meer dan 100 vierkante kilometer had kunnen innemen en dat de Oekraïense defensieve stellingen niet goed voorbereid waren.

    Maar volgens de president was het onmogelijk en zou het ook niet slim geweest zijn om een verdedigingslinie pal op de grens aan te leggen. "Door de beschietingen van de Russen was het niet mogelijk om daar loopgraven aan te leggen", aldus Zelensky. Aan de defensielinie die verder van de grens is aangelegd, zijn de Russen nu effectief tot staan gebracht.

  8. De Russische opmars in Charkiv in kaart gebracht: waarom ging het zo snel?

    Met zijn aanvallen op Charkiv heeft het Russische leger de aandacht in de oorlog van het zuiden en oosten naar het noorden verlegd. Wat is de situatie aan het front op dit moment?

  9. Sturen van NAVO-instructeurs naar Oekraïne 'onvermijdelijk'

    Steeds meer NAVO-landen lijken te overwegen om instructeurs naar Oekraïne te sturen die de Oekraïense militairen ter plaatse moeten opleiden. Volgens Charles Brown, de hoogste Amerikaanse militaire officier, is de stap “onvermijdelijk”. “Uiteindelijk zullen we het doen, na verloop van tijd”, zegt hij.

    Het Witte Huis heeft al meermaals benadrukt dat het niet van plan is om troepen naar Oekraïne te sturen en raadt NAVO-bondgenoten aan om dat voorbeeld te volgen. Maar volgens Brown, de voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, waartoe de hoogste militaire leiders behoren, is het “onvermijdelijk” dat de NAVO Oekraïne op termijn voorziet van instructeurs om de soldaten aan het front op te leiden. Dat zei hij donderdag naar aanleiding van een vergadering van het militair comité, dat bestaat uit de legerleiders van de NAVO-lidstaten.

    Charles Brown (r), hier naast Amerikaans president Joe Biden (l).Beeld AFP

    “Uiteindelijk zullen we het doen, na verloop van tijd”, aldus Brown, die tegelijk benadrukte dat een dergelijke operatie op dit moment “te veel NAVO-instructeurs in gevaar zou brengen”.

    Steeds meer Europese landen lijken voorstander te zijn van het idee. De Franse president Emmanuel Macron liet als eerste een ballonnetje op in februari, door te zeggen dat het sturen van troepen “niet uitgesloten is”. Die uitspraak herhaalde hij eerder deze maand nog. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis liet recent weten dat hij het eens is met Macron. “Onze troepen trainden voor de oorlog al Oekraïners in Oekraïne, dus het is goed mogelijk dat ze zoiets opnieuw doen”, zei hij.

    Eerder deze week verklaarde ook de nationale veiligheidsadviseur van de Estse president Alar Karis dat Estland “ernstig” overweegt om troepen naar Oekraïne te sturen. “De besprekingen zijn aan de gang. We moeten alle mogelijkheden bekijken.”

  10. 'Meer dan 100 Oekraïense drones neergehaald', zegt Moskou, stroomuitval in Sebastopol

    Rusland zegt dat het afgelopen nacht een grootschalige Oekraïense aanval met meer dan honderd drones heeft afgeslagen. De drones zouden vooral het schiereiland de Krim en het zuid-westen van het Russische vasteland hebben geviseerd.

    Volgens het Russische ministerie van Defensie ging het om 51 lucht- en 6 zeedrones die de Krim hebben aangevallen, 44 luchtdrones in de regio Krasnodar ten oosten daarvan, en 6 andere boven de regio Belgorod, ten noorden van Oekraine.

    Het offensief was een van de grootste nachtelijke droneaanvallen door Oekraïne en komt te midden van een Russische opmars in het noordoosten van het land. Russische militairen hebben sinds eind vorige week voornamelijk delen van de regio Charkiv ingenomen.

    Twitter bericht wordt geladen...

    De regionale autoriteiten van Krasnodar meldden op hun beurt dat er een brand is uitgebroken in een olieraffinaderij in Toeapse. Op beelden op sociale media is te zien hoe een Oekraïense drone ongehinderd richting de raffinaderij, die op dat moment al in brand staat, vliegt en inslaat. In Novorossiejsk zou elektriciteitsinfrastructuur en een oliedepot geraakt zijn.

    In de regio Krasnodar en met name in de havenstad Novorossiejsk bevindt zich momenteel het grootste deel van de Russische Zwarte Zeevloot, nadat die zich grotendeels heeft teruggetrokken van de Krim na succesvolle Oekraïense aanvallen van de voorbije maanden.

    Op de Krim meldden de autoriteiten een brand in een elektrisch onderstation en zijn noodblack-outs in de elektriciteitsvoorziening aangekondigd. Ook blijven de scholen in Sebastopol dicht.