Demonstranten XR blokkeren A10 in Amsterdam

Nieuws
Demonstranten van Extinction Rebellion (XR) zijn zaterdag iets na 12.00 uur de A10 ter hoogte van het voormalige ING-kantoor in Amsterdam opgelopen. De politie probeerde de blokkade tegen te houden, maar tevergeefs. Ongeveer honderd demonstranten liepen de snelweg op, sommigen van hen zijn uitgedost in het oranje in verband met Koningsdag. Later kregen ze gezelschap van nog meer sympathisanten die vanaf een ander punt de weg opliepen.
anp
zaterdag 27 april 2024 om 12:09
Afbeelding
beeld anp

De actiegroep eist dat ING onmiddellijk stopt met het financieren van de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en justitie) noemde de blokkade op Koningsdag vooraf onverantwoordelijk en heeft de actie verboden. De politie riep de demonstranten na een klein halfuur op om te vertrekken naar een andere locatie waar de demonstratie wel is toegestaan. Wie dat niet doet, wordt opgepakt, aldus de politie. De driehoek noemde het blokkeren van een snelweg waar 100 kilometer per uur wordt gereden gevaarlijk, zowel voor de demonstranten als voor verkeersdeelnemers.

De demonstranten hebben grote spandoeken meegenomen die ze over de volledige breedte van de snelweg uitrolden. Op een daarvan staat: ING, stop de fossiele financiering.

De laatste poging om de A10 te blokkeren op 30 maart mislukte. In februari en december slaagde XR er wel in om te demonstreren op de Amsterdamse snelweg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Omzetdaling Warner Bros. door stakingen en minder advertenties

Entertainmentconcern Warner Bros. Discovery had het afgelopen kwartaal last van een zwakke advertentiemarkt en stakingen van acteurs in Hollywood. Hierdoor daalde de omzet tot minder dan 10 miljard dollar (9,3 miljard euro).

Afbeelding

Amnesty wil onderzoek naar optreden politie bij UvA

Amnesty International wil dat er een onderzoek komt naar de manier waarop de politie woensdag heeft ingegrepen bij de ontruiming van een terrein van de Universiteit van Amsterdam.

Afbeelding

Chinese BYD overweegt bouw van tweede Europese autofabriek

BYD, een grote fabrikant van elektrische auto's in China, overweegt volgend jaar een tweede assemblagefabriek voor auto's in Europa te bouwen, zegt Michael Shu, directeur van de Europese tak van het concern.

Afbeelding

Britse centrale bank houdt rente opnieuw onveranderd

De Bank of England heeft het belangrijkste rentetarief in het Verenigd Koninkrijk opnieuw onveranderd gelaten op 5,25 procent. De Britse centrale bank hield de rente daarmee voor de zesde keer op rij op het hoogste niveau sinds februari 2008.

Afbeelding

Israël valt opnieuw kantoor van nieuwszender Al Jazeera binnen

De Israëlische autoriteiten zijn een kantoor van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in Nazareth binnengevallen. 'We zullen niet toelaten dat de spreekbuis van Hamas uitzendt vanuit Israël', schrijft de minister van Communicatie, Shlomo Karhi, op X.

Afbeelding

Universiteit Utrecht inventariseert schade aan bezet gebouw

Nu er geen demonstranten meer zitten in een gebouw van de Universiteit Utrecht dat woensdag was bezet, bekijkt de universiteit of de betogers binnen beschadigingen hebben aangericht. Die schade wordt in de komende dagen geïnventariseerd.