© BELGAIMAGE

“Gasflessen in Spaans busje in Rotterdam waren voor thuisgebruik“

Het Spaanse busje dat in Rotterdam door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd onderzocht, is weggehaald bij de Mijnsherenlaan, vlak bij de concertzaal Maassilo. In het busje zijn kartonnen dozen met gasflessen aangetroffen. Het werd veilig verklaard en is rond 23 uur meegenomen naar het politiebureau.

Eerder op de avond hield de politie de Spaanse bestuurder van het busje met gasflessen aan. Agenten hadden de bestelwagen met Spaans kenteken heen en weer zien rijden door de Rotterdamse straat. De Nederlandse autoriteiten vreesden voor een link met de terreurdreiging waarover ze woensdag in de vooravond ingelicht werden door hun Spaanse collega’s. Het geplande concert van de Allah-Las in de Maassilo werd voor de zekerheid geannuleerd.

Een inwoner van de Mijnsherenlaan zegt in de Volkskrant van de aanhouding getuige geweest te zijn. “Het busje werd gestopt door de politie en de chauffeur gefouilleerd. Het was een man met een Adidas-shirt en zwart krullend haar. Ik dacht dat hem om een normale controle ging, maar het bleek een bommelding te zijn.

UPDATE De man die in Rotterdam werd aangehouden omdat hij een busje, met Spaanse nummerplaat, vol met gasflessen bestuurde, had geen banden met jihadisten. De gasflessen waren bedoeld voor thuisgebruik, aldus het Spaanse persbureau Europa Press. Het persbureau baseert zich op bronnen bij de Spaanse terreurbestrijdingsdienst. De gasflessen zouden een Spaanse registratie hebben gehad. Bij zijn arrestatie zou de man dronken zijn geweest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER