Direct naar artikelinhoud

Catalonië bekent dan toch contact met Belgische politie over geradicaliseerde imam

Burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, bleef erbij: blijft erbij: "Onze lokale politie heeft rechtstreeks contact gehad met een Barcelonese dienst. Ik val van de ene verbazing in de andere dat men in Spanje nu doet alsof er geen informatie opgevraagd werd."Beeld belga

Een opvallende wending in het onderzoek naar de aanslagen in Spanje: de Catalaanse politie bevestigt dan toch dat ze contact heeft gehad met de Belgische politie over imam Abdelbaki Es Satty, het vermoedelijke brein achter de aanslagen. Volgens bronnen bij het Catalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zou de politie geantwoord hebben dat ze niets over hem wisten.

Gisteren nog hadden de Spaanse autoriteiten aangegeven dat ze geen informatie hadden gekregen vanuit België. Ook de Catalaanse autoriteiten ontkenden in eerste instantie dat ze gewaarschuwd waren over de imam. Maar de burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, die voor het eerst gewag had gemaakt van de contacten, bleef bij zijn eerdere verklaringen. Hij liet gisteren nog weten "van de ene verbazing in de andere te vallen". Aan VRT verklaarde hij: "Onze lokale politie heeft rechtstreeks contact gehad met een Barcelonese dienst. Het verbaast me dat Spanje nu doet alsof er geen informatie opgevraagd werd."

Vandaag komen de Catalaanse autoriteiten dus terug op hun eerdere berichten. Ze melden nu dat ze wel degelijk contact hebben gehad met België, maar dat het niet om een officieel contact ging."Er is wel een informeel contact geweest via e-mail", een jaar geleden tussen een lid van de Belgische politie en een functionaris van het commissariaat-generaal voor informatie van de 'Mossos d'Esquadra', de politie in Catalonië. "In geen geval ging het om een waarschuwing of mededeling", klinkt het nog op de website van Europa Press. (lees hieronder verder)

Er is wel een informeel contact geweest via e-mail, maar in geen geval ging het om een waarschuwing of mededeling
Politie Catalonië
Imam Abdelbaki Es Satty. Hij zou zich als imam ook hebben aangeboden in de moskee van Diegem, maar ving daar bot.Beeld RV
In deze moskee in Ripoll werden de jonge terroristen van de aanslagen in Barcelona en Cambrils gebrainwasht. Door imam Es Satty die daarna plots van de radar verdween.Beeld Benoit De Freine

Zelfde familienaam

El País, dat bronnen bij de antiterreurdiensten citeert, schrijft dat de functionaris, de nummer twee van de informatiedienst van de autonome politie, er wel aan toevoegde dat een man met dezelfde familienaam opdook in een terreurzaak. Volgens de krant maakte hij allusie op Mustafa Es Satty, familielid van de imam van Ripoll. Die verbleef naar verluidt een tijdlang in hetzelfde appartement waar twee terroristen zich hebben opgehouden die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid.

Diezelfde man zat ook een tijdlang in de cel vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een jihadistische cel die terroristen naar Irak stuurde om er te strijden bij al-Qaida. Het netwerk waar de cel deel van uitmaakte, liet daders van de aanslagen in Madrid ontsnappen uit Spanje, onder meer via België. De Audiencia Nacional, de rechtbank in eerste aanleg, sprak Mustapha Es Satty uiteindelijk vrij. Overigens duikt ook de naam van Abdelbaki Es Satty op in dat onderzoek, maar die informatie zou niet verder verwerkt zijn.

El País stelt vast dat de communicatie over mogelijke radicalisering en terrorisme over de imam, die bovendien vastzat voor drugsfeiten, beperkt bleef tot het lokale niveau. "Noch in België, noch in Spanje raakte ze op een hoger niveau", schrijft de krant.