DLE/Belga

Afscheid is nu definitief: Meryame Kitir heeft geen lidkaart meer van Vooruit

Het staat nu ook officieel vast: Meryame Kitir is geen lid meer van de socialistische partij Vooruit. Dat meldt Het Belang van Limburg en het nieuws wordt ook bevestigd aan VRT NWS. Kitir heeft vorig jaar al gebroken met de politiek en vernieuwde ook haar lidmaatschap eind vorig jaar niet meer. Tot aan de verkiezingen zetelt ze wel nog in het federaal parlement als onafhankelijke.

"Ik stop inderdaad met de politiek. Maar eigenlijk is dat toch geen verrassend nieuws vandaag", vertelt Meryame Kitir ons. "Want ik heb dat een jaar geleden al bekendgemaakt."

Feit is wel dat ze haar Vooruit-lidkaart niet meer vernieuwt en nu dus ook alle banden verbreekt met de Vlaamse socialisten. Nadat de Maasmechelse zich als vakbondsmilitant aan de band bij Ford Genk al snel liet opvallen, leek een overstap naar een loopbaan in de politiek nochtans niet meer dan logisch. 

Voor Kitir verliep die overstap opvallend snel: ze wordt in 2006 gemeenteraadslid in haar thuisgemeente Maasmechelen, amper een jaar later wordt ze al verkozen als federaal parlementslid. Tijdens de vele crisissen die uiteindelijk leiden tot de definitieve sluiting van Ford Genk, roept ze vanuit de Kamer op om zeker de getroffen arbeiders nooit uit het oog te verliezen. Dat levert haar - en de partij Vooruit - dan ook meteen electorale successen op. Ze verhuist van Maasmechelen naar Genk en lijkt ook lokaal een grotere rol te willen spelen. 

Razendsnel naar de top, afscheid in mineur

In 2020 wordt ze door Vooruit aangesteld als federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid. Twee jaar later keert plots het tij en wordt ze door haar eigen partijtop op een zijspoor gezet na "strubbelingen binnen haar kabinet."

Kort daarna beslist ze de eer aan zichzelf te houden en om de politiek te verlaten na de verkiezingen van juni 2024. De nobele onbekende Funda Oru zou haar uiteindelijk vervangen als lijsttrekker voor de federale verkiezingen. In september 2023 woont ze haar laatste Genkse gemeenteraad bij en wordt ze met applaus van politieke voor- en tegenstanders uitgewuifd.

Over de redenen achter het abrupt einde aan haar politieke carrière is al veel inkt gevloeid. Ze neemt afscheid van Vooruit, bedankt al haar collega's, verontschuldigt zich voor enig ongemak en last daarna een lange mediastilte in. Tot het niet meer vernieuwen van haar partijkaart de kwestie plots weer in de actualiteit duwt. 

Daarmee is de kous dan ook af, volgens Vooruit zelf. "Ze heeft vorig jaar al aangekondigd dat ze stopt", vertelt woordvoerder Niels Patyn. "En ze heeft ons ook laten weten dat ze niet meer aan politiek wil doen. Dat ze nu ook geen lid meer blijkt te zijn, is logisch. Ze wenste haar ledenbijdrage niet meer te betalen." Wat Vooruit daar nu zelf van vindt? "Dat ze stopte, wisten we al. Ze is geen kopstuk meer. We hebben dat verlies intussen al verwerkt."

Meest gelezen