23 maart 2018 om 03:00
Luister naar

Lokale opmars

En de winnaar is: de lokale partij. Wanneer de stemmen zijn geteld, is duidelijk dat de opmars van de lokalen onstuitbaar is. Met meer dan twee miljoen stemmen zijn de lokale fracties groter dan CDA en VVD samen. In bijna de helft van alle gemeenten, 164 van de 335, zijn lokale fracties zelfs de grootste geworden.

Na het soms potsierlijke optreden van landelijke kopstukken en curieuze politieke radio- en tv-debatten is de uitslag van de raadsverkiezingen óók een lange neus naar de gevestigde partijen. Doen alsof de plaatselijke fracties alles te maken hebben met landelijke thema’s, is een onhoudbare stelling.

Elke vier jaar groeit de lokale beweging verder. In 1994 ging het nog om een op de vijf stemmen, in 2014 stemde 28 procent lokaal. Nu stemt een op drie op een lokalo. Het is een uitdaging aan de oude, gevestigde partijen om dit feit eindelijk onder ogen te zien en na te denken over hun lokale verworteling.

In het zuiden van het land, beneden de grote rivieren, was in de jaren zestig het fenomeen van de lokale partij heel gewoon. De machtige Katholieke Volkspartij (KVP) vond het prima dat lokale, maar katholieke kandidaten, de stemmen vergaarden. Na de ontzuiling waren het de leefbaren, eerst in Hilversum en Utrecht, die op meer populistische wijze een gooi deden naar de kiezersgunst.

Vanuit de Leefbaar-beweging werd Pim Fortuyn groot. Zijn chauffeur van destijds, Hans Smolders, is nu met 10 zetels de grootste fractie in de gemeenteraad van Tilburg. Smolders en zijn Haagse collega Richard de Mos – met 9 zetels daar de grootste – hebben nu de leiding bij het samenstellen van een college. Dat zal met de toename aan partijen en partijtjes een lastige karwei worden. Voor de burgemeester is een belangrijke rol weggelegd bij het in goede banen leiden van dat proces.

Een kenmerk van de lokalen is dat ze zich oriënteren op de plaatselijke gemeenschap. Vrij parkeren kan dan zomaar een belangrijk verkiezingsthema worden, zoals in Den Haag het geval was. Een sterk luisterend oor kan leiden tot gemakzuchtige oplossingen van taaie stadsproblemen.

Uit onderzoek bleek ook dat stemmers op lokale partijen zich vaak hebben afgekeerd van de landelijke partijen. Een zeker cynisme is de lokalo’s niet vreemd. Die houding maakt dat de stabiliteit van het stadsbestuur waarschijnlijk een stuk lastiger wordt. Onmogelijk is de bestuurbaarheid echter zeker niet, omdat veel lokalen al lange tijd bezig zijn en soms ervaren bestuurders leveren, zoals Leefbaar Rotterdam heeft laten zien.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.

d

Wie zijn telefoon weleens kwijt is, weet hoe geketend hij eraan is. Hoe krijg je die boeien af?

Nu de smartphone zo lang bestaat dat die een generatie jongeren heeft vergezeld tijdens hun hele jeugd, wordt het steeds duidelijker: die vervormt je brein. Is een verbod op sociale media tot 16 jaar een goed idee?

beeld nd

Met het 'instituut van Oranje' moeten koning en onderdaan voorzichtig omgaan, juist nu

Het perfecte koningschap bestaat niet, de perfecte staatsvorm evenmin. Maar dat er één familie is waarmee een natie zich verbonden weet, is uitermate belangrijk. Het vraagt om voorzichtigheid van koning en onderdaan.