EU vrijgesteld van staalheffing VS

Nieuws
De door de Amerikaanse president Donald Trump ingestelde importheffingen voor buitenlands staal en aluminium gelden niet voor de Europese Unie. Dat heeft handelsgezant Robert Lighthizer donderdag gezegd in de Amerikaanse Senaat. Ook Argentinië, Brazilië, Australië en Zuid-Korea worden vrijgesteld.
anp
vrijdag 23 maart 2018 om 03:00
Een werknemer van staalfabriek ThyssenKrupp in Duisburg, Duitsland. Europese staalproducenten zijn opgelucht dat de dreigende importheffing op staal door de Verenigde Staten van de baan is.
Een werknemer van staalfabriek ThyssenKrupp in Duisburg, Duitsland. Europese staalproducenten zijn opgelucht dat de dreigende importheffing op staal door de Verenigde Staten van de baan is. ap / Martin Meissner

Washington

De Europese Unie was de afgelopen weken in onderhandeling met de Amerikaanse regering over een vrijstelling. EU-commissaris Cecilia Malmström en de Duitse economieminister Peter Altmaier hadden zich deze week ingezet om de uitzonderingspositie voor de EU-landen te bewerkstelligen.

Trump kondigde twee weken geleden een heffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium aan. Eerder al liet hij weten dat de importtarieven niet zouden gelden voor buurlanden Canada en Mexico. De heffingen worden vandaag van kracht en treffen vooral China, dat ’s werelds grootste staalproducent is. Ook de Japanse staalindustrie wordt door de heffingen getroffen.

Nederlands bedrijfsleven

De Europese vrijstelling voor de Amerikaanse importheffingen op buitenlands staal en aluminium is goed nieuws voor het Nederlandse bedrijfsleven. Voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW wijst onder meer op het belang voor Tata Steel in IJmuiden. ‘Daar werken alleen al 10.000 mensen direct en ook nog eens zo’n 10.000 indirect.’ De grote vraag is volgens De Boer wel hoe de relatie tussen de VS en met name China zich gaat ontwikkelen. ‘We moeten goed bekijken of de maatregelen van de VS niet alsnog leiden tot een vloedgolf van Chinees staal naar Europa en we daardoor indirect nog van de regen in de drup komen’, zegt hij. ‘Maar voor nu is het vooral goed dat de VS een handelsconflict met Europa lijken te willen voorkomen.’

VNO-NCW vindt dat de les die de Europese Unie en Nederland hieruit moeten trekken is ‘dat we de relatie met de VS sterk moeten intensiveren, zodat we dit soort incidentele zaken in de toekomst op voorhand voorkomen’. ‘Laat dit de opmaat zijn naar een nieuw handelsverdrag met de VS, een nieuw TTIP’, aldus De Boer. <

Trump: heffingen op Chinese producten

Terwijl Trump Europa vrijstelt van de staalheffing, legt hij China extra importheffingen op. Donderdag kondigde hij heffingen aan ter waarde van maximaal 60 miljard dollar (bijna 49 miljard euro) op Chinese producten. Daarmee wil Trump de in zijn ogen oneerlijke handelspraktijken van China aanpakken. De Aziatische grootmacht zou bedrijven onder druk zetten om belangrijke technologieën af te staan.

Bij de ondertekening van zijn besluit liet Trump weten dat het Amerikaanse handelstekort met China ‘te gek was geworden’. Hij zei China gevraagd te hebben dat handelstekort op goederen van 375 miljard dollar met 100 miljard dollar te verlagen door Amerikaanse producten te importeren.

Op welke Chinese producten de tarieven worden geheven, is nog niet bekend. Het Amerikaanse handelsagentschap heeft twee weken de tijd gekregen om een lijst op te stellen van producten die daarvoor in aanmerking komen. Het zou met name om technologie- en telecomproducten gaan, omdat Chinese bedrijven in die sectoren op volgens de VS oneerlijke wijze belangrijke patenten in handen hebben gekregen.

Er komt nog wel een periode waarin bedrijven en lobbyisten nog hun mening kunnen geven. Ook China kan van zich laten horen, wat het directe risico op terugslaan door Peking mogelijk kleiner maakt. Volgens Trump is hij zelfs in onderhandeling met de Chinese regering.

Verder wil de Amerikaanse overheid aankopen van Chinese bedrijven in de VS en investeringen in Amerikaanse ondernemingen beperken. Ook kondigden de Amerikanen een klacht tegen Chinese handelspraktijken aan bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

President Trump lijkt daar echter weinig van te verwachten. Hij noemde de wereldhandelsorganisatie ‘een ramp’ voor de VS en voegde eraan toe dat de WTO bij arbitrage ‘zeer oneerlijk’ was geweest. Volgens Trump is zijn presidentiële order tegen China ‘de eerste van vele’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’