Luister naar

VN schoten tekort in aanpak Rohingya-crisis

Nieuws
De Verenigde Naties hebben stelselmatig gefaald in Myanmar, voorafgaand aan het harde optreden van het Myanmarese leger in 2017. Dat staat in een onafhankelijk intern onderzoek dat verricht werd in opdracht van VN-secretaris-generaal António Guterres.
Tilly Dodds
dinsdag 18 juni 2019 om 08:25

New York

Het harde optreden leidde ertoe dat meer dan 730.000 Rohingya-moslims naar Bangladesh vluchtten. Volgens VN-onderzoekers werd de operatie uitgevoerd ‘met de intentie van genocide’ en omvatte ze massamoorden, groepsverkrachtingen en wijdverspreide brandstichting. De VN-mensenrechtenchef noemde de operatie in 2017 ‘een schoolvoorbeeld van etnische zuivering’. Myanmar zegt dat het leger alleen maar reageerde op aanslagen door Rohingya-opstandelingen in de deelstaat Rakhine.

In het rapport staat dat het in de pe-riode tussen 2010 en 2018 ontbrak aan een eenduidig plan van actie. In plaats daarvan was er sprake van onderlinge strijd tussen VN-agentschappen en wantrouwen jegens de Myanmarese overheid. Daardoor lukte het volgens de onderzoekers niet ‘de negatieve trend op het gebied van mensenrechten’ te keren.

‘Zonder twijfel werden ernstige fouten gemaakt en zijn kansen verloren gegaan in het VN-systeem, na een gefragmenteerde strategie in plaats van een gemeenschappelijk actieplan’, schreef de voormalige Guatemalaanse minister van Buitenlandse Zaken en VN-ambassadeur Gert Rosenthal in het beoordelingsrapport. Rosenthal was eerder dit jaar door Guterres aangesteld om te kijken naar de betrokkenheid van de VN in Myanmar.

Volgens het rapport is er ook in de hoogste kringen van de organisatie geen duidelijke strategie met betrekking tot Myanmar. De VN maakten bijvoorbeeld geen keuze tussen stille diplomatie en het publiekelijk veroordelen van de misstanden in het Aziatische land.

De belangrijkste les is dat de verschillende onderdelen van de VN meer aangemoedigd moeten worden om samen te werken en tot een gezamenlijke strategie te komen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg heeft bondgenoten de afgelopen week herhaaldelijk opgeroepen de stelregel dat geen doelen in Rusland getroffen mogen worden, op te geven.

Navo-chef Stoltenberg roept lidstaten op om Oekraïne toe te staan militaire doelen in Rusland te treffen

NAVO-chef Jens Stoltenberg en een aantal Europese landen voeren de druk op grote lidstaten als de VS en Duitsland op om Oekraïne toe te staan westerse wapens in te zetten tegen militaire doelen in Rusland zelf.

Het ANC hield maandag zijn laatste grote rally in Johannesburg.

Mandela's erfenis in dertig jaar verkwanseld. Gooit Zuid-Afrika het roer om?

Dertig jaar geleden werd Nelson Mandela president van Zuid-Afrika, maar van de hoopvolle stemming van toen is weinig meer over. Deze week verliest Mandela’s partij mogelijk voor het eerst haar meerderheid.

Dag in, dag uit vullen ze de hoofdstraten van de hoofdstad Tbilisi met vlaggen van Georgië, de EU en Oekraïne.

Georgiërs vrezen een Russische toekomst: 'Dit is het gevaarlijkste moment in ons onafhankelijke bestaan'

In de straten van de Georgische hoofdstad Tbilisi heerst al wekenlang een explosieve spanning. De conservatieve regering wil een omstreden wet aannemen waarmee het de samenleving kan zuiveren van ongewenste, ‘buitenlandse’ elementen

Het British Museum in Londen.

Gestolen artefacten uit British Museum verkocht op eBay, FBI doet onderzoek

De FBI mengt zich in het onderzoek naar ruim 1.500 gestolen artefacten uit het British Museum, nu er honderden objecten zijn aangetroffen op veilingsite eBay.

Overlevenden groeven afgelopen weekend met stokken en scheppen in de modder. Zij haalden twee bewoners levend onder het puin vandaan en borgen zes lichamen. De kans op overlevenden is na vier dagen klein.

Ruim 2.000 mensen levend begraven door aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea

Het aantal doden als gevolg van de aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea is maandag drastisch bijgesteld naar boven. Het natuurgeweld heeft naar schatting ruim tweeduizend levens geëist.

De Russische invasie van Oekraïne heeft EU-uitbreiding weer hoog op de agenda gezet.

EU-uitbreiding terug van weggeweest. Maar is Europa wel klaar voor een nieuwe groeispurt?

EU-uitbreiding staat sinds de Russische invasie weer hoog op de agenda en wordt door hoge Europese functionarissen als noodzakelijk gezien. Maar is dat wel zo - en is het überhaupt wel verstandig?