Direct naar artikelinhoud
Notre-Dame

Notre-Dame wacht op de beloofde centen van wilde weldoeners

Notre-Dame wacht op de beloofde centen van wilde weldoeners
Beeld AP

Parijs wacht nog steeds op de milde donaties om de verwoeste Notre-Dame te restaureren. Na de brand twee maanden geleden trokken weldoeners hun portefeuille voor de wederopbouw. Figuurlijk, want een woordvoerder van de kathedraal verklaart dat men nog geen cent heeft gezien. 

Momenteel worden de opruim- en reconstructiewerken vooral bekostigd met donaties van Franse en Amerikaanse burgers, die geld gaven aan organisaties zoals Friends of Notre-Dame de Paris. Die helpen om de rekeningen te betalen en lonen uit te keren aan de 150 werkkrachten die sinds de brand op 15 april in het gebouw aan de slag zijn.

“De grote donatoren hebben nog geen cent gestort”, zegt André Finot, woordvoerder van de kathedraal, aan AP. “Ze willen exact weten waar hun geld aan wordt besteed, voor ze ermee instemmen het te overhandigen. En dat is dus niet voor het uitbetalen van de salarissen van werknemers.” 

Bernard Arnault.Beeld REUTERS

Superrijken

Onder meer de rivaliserende superrijke ondernemers François-Henri Pinault en Bernard Arnault strooiden met honderden miljoenen. Het Franse energiebedrijf Total had 100 miljoen euro veil.

Amper 80 miljoen euro van de beloofde 850 miljoen euro is al overgemaakt, bevestigt ook de Franse minister van Cultuur. Het merendeel van de vandaag ontvangen giften zijn kleine bedragen, geschonken door gewone mensen. 

De wilde weldoeners kregen ook kritiek omdat ze veel geld over hebben voor de reconstructie van een historisch bouwwerk, maar niet willen investeren in betere lonen en voorwaarden voor hun eigen werknemers. In tijden van aanhoudende protesten – met de gele hesjes op straat – klonk de vraag of grote bedrijven hun geld niet beter gebruiken om de loonkloof te dichten of het klimaat te redden.