© gvb

Bewoners van flatgebouw bekomen van CO-intoxicatie: “Gelukkig sliepen we nog niet”

Alle mensen die maandagavond naar het ziekenhuis waren overgebracht na een CO-vergiftiging in een appartementsgebouw aan het Hamontse marktplein, zijn weer thuis. In het appartement op de bovenverdieping waar het misliep met de verwarmingsketel, zijn de bewoners opgelucht. “Was dit een paar uur later gebeurd, dan waren we verrast in onze slaap”, vertellen ze.

Geert VAN BAELEN

“We hoorden maandagavond plots onze twee kinderen van 3 en 6 jaar oud huilen in hun slaapkamer. Toen we gingen kijken, leken ze te kokhalzen. We namen ze in onze armen, maar ze reageerden heel suf”, doet Mohamed Diallo samen met zijn vrouw Rabi het relaas van een woelige avond. “Onmiddellijk hebben we de hulpdiensten verwittigd. Toen die binnenkwamen, wisten ze blijkbaar meteen wat er aan de hand was, en hebben ze meteen de andere aanwezigen op deze verdieping naar buiten gestuurd. Uiteindelijk moest iedereen in het gebouw zich preventief laten controleren uit vrees voor CO-vergiftiging. Met mijn kinderen ben ik overgebracht naar het ziekenhuis in Genk. Zij waren er het ergst aan toe. Daar hebben ze zuurstof gekregen en waren ze snel beter. We zijn ’s nachts terug naar huis mogen keren. Het gaat vandaag goed met hen, ze zijn wel nog moe. De oorzaak bleek een defect aan onze verwarmingsketel.”

Het was het niet de eerste keer dat het gezin merkte dat er iets mis was. “We zijn nieuw in dit gebouw. We woonden hier nauwelijks twee dagen toen ik plots onwel werd”, vertelt Rabi Diallo. “Ik draaide zelfs weg en viel op de grond.” Mohammed dacht dat zijn vrouw zich ziekjes voelde. “Maar waarschijnlijk had dat toen al te maken met die defecte ketel. CO ruik of zie je niet”, vertelt hij. “Gelukkig sliepen we nog niet. Als dit een paar uur later was gebeurd… Daar mag ik niet aan denken.”

Verwarming uit

“Iedereen is het er wel over eens dat hier een drama vermeden is”, reageert burgemeester Theo Schuurmans (CD&V). “De eigenaar van het gebouw heeft al contact opgenomen met ons en hij ziet gelukkig zelf in dat aanpassingen zich opdringen. Het appartementsgebouw is al wat ouder, maar dat betekent niet dat hij geen maximale veiligheid moet nastreven. Zonder veiligheidsgaranties zal de verwarming ook uitgeschakeld blijven in het gebouw. Ik verwacht ook een rapport van de brandweer waarin nog technische aanbevelingen zullen staan. Als burgemeester van een gemeente die kwalitatief wonen nastreeft, trek ik me dit persoonlijk aan.” De verhuurder betreurt wat er is misgelopen. “De oude verwarmingsketels zullen vervangen worden. Dit kan niet op één dag, maar over veertien dagen wil ik alles weer in orde hebben.”