Josef Fritzl bij zijn aankomst in de rechtbank waar hij op 19 maart 2009 tot levenslang werd veroordeeld
Foto: AFP

Josef Fritzl, Oostenrijker die dochter 24 jaar in kelder opsloot, mag naar gewone gevangenis

Josef Fritzl, die zijn dochter 24 jaar in een kelder opsloot en haar herhaaldelijk verkrachtte, mag worden overgeplaatst naar een gewone gevangenis. Dat heeft het Oostenrijkse gerecht bekendgemaakt. De rechter is van oordeel dat er geen gevaar meer uitgaat van de 89-jarige Fritzl.

Josph Fritzl wordt door het gerecht niet langer als een groot gevaar voor de maatschappij beschouwd. "Het gevaar dat van hem uitgaat, is verminderd, en het is niet langer waarschijnlijk dat hij daden met ernstige gevolgen zal plegen", oordeelde de regionale rechtbank in Krems. "

"De persoonlijkheidsstoornissen die de opsluiting van de gevangene in een streng beveiligde psychiatrische afdeling noodzakelijk maakten, zijn weggevallen", klinkt het. De reden daarvoor is de lichamelijke en geestelijke achteruitgang van Fritzl, die intussen 89 jaar is en aan dementie lijdt. 

De regionale rechtbank bevestigde daarmee een eerdere beslissing van eind januari, die aanvankelijk werd tegengehouden door het hof van beroep van Wenen. 

Vervroegde vrijlating?

De advocate van Fritzl, Astrid Wagner, had het over een "mooi succes". Ze acht een nieuw beroep van het parket onwaarschijnlijk en de overbrenging zou er mogelijk al over 2 weken kunnen komen. Vervolgens zal er een verzoek voor voorwaardelijke invrijheidstelling worden ingediend opdat Josef Fritzl volgend jaar de gevangenis zou kunnen verlaten, verklaarde ze aan het Franse persagentschap AFP.

Josef Fritzl werd in 2009 tot levenslang veroordeeld, omdat hij in zijn woning in het Oostenrijkse stadje Amstetten zijn dochter 24 jaar lang opgesloten hield in een geluidsdichte kelder. Hij verkrachtte haar duizenden keren en verwekte 7 kinderen met haar. Een daarvan stierf kort na de bevalling.

De echtgenote, die op de eerste verdieping met de rest van de familie woonde, wist volgens de autoriteiten van niets. De zaak kwam in 2008 aan het licht en veroorzaakte wereldwijd opschudding. Fritzl nam in de gevangenis een nieuwe naam aan.

Meest gelezen