maandag 18 december 2017 - TV & film
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

An Swartenbroekx, alias reporter Bieke van Hallo TV, tijdens de filmopnames deze zomer op STVV. Tom Palmaers

An Swartenbroekx werkte twee jaar aan Kampioenenfilm

“We hebben de grappen geteld”

Antwerpen“Ik ben er wel fier op. Het voelt een beetje aan als mijn kindje, hè”, zegt An Swartenbroekx over ‘FC De Kampioenen - Forever’. Als scenariste trad ze in de voet-sporen van haar vader, René, die destijds een aantal van de betere afleveringen schreef van de roemruchte comedyreeks. “Voor een film zou mijn pa het geduld niet hebben”, zegt An. “Ik ben hier bijna twee jaar mee bezig geweest.”

De Kampioenen moeten een publiek bedienen van 4 tot 94 jaar. Een hele uitdaging?

An Swartenbroekx: “Zeg dat wel. Er zitten grappen in – zoals met die leeuw - waar kinderen plezier aan zullen beleven, maar het is geen kinderfilm, we hebben een familiefilm gemaakt met verschillende soorten humor: knipogen, tongue-in-cheek, woordspelingen, maar ook slapstick en Benny Hill-achtige toestanden. Hilarische grappen, maar ook humor die subtieler is, die een glimlach wil bereiken. We weten ook dat de fans van de Kampioenen meestal een favoriet personage hebben. We hebben het wiskundig bekeken: per pagina moesten er liefst twee tot drie grappen zijn. We hebben dat letterlijk geteld. Wat me plezier doet: we bereiken ook opnieuw de jeugd van 13 tot 19. Die waren we kwijt, omdat de personages in de laatste seizoenen van de serie te karikaturaal waren. In de film hebben we er weer mensen van vlees en bloed van gemaakt. Met een lach en een traan.”

Deze derde Kampioenenfilm wordt beschouwd als de beste van de drie. Maar het blijft een hele opgave om verhaallijnen te bedenken voor 14 hoofdacteurs.

“Je moet voor iedereen een verhaallijn hebben met een begin, een midden en een einde en het geheel moet uitkomen op honderd minuten. Het is echt een puzzel en elke scène moet het verhaal vooruithelpen. Dat gaat soms ten koste van scènes, die op zich wel grappig waren. Zo hadden we een scène bedacht, waarin Markske en Bieke aan de gevangenis staan en Mark heeft een uitschuifladder op zijn autootje, die boven de gevangenismuur balanceert. Terwijl Boma langs die ladder probeert te ontsnappen, wordt Markske weggekatapulteerd. Pure slapstick. We hebben echt voor die scène gevochten, een stuntman zag het ook zitten, maar budgettair bleek het niet haalbaar, omdat zo’n scène een te lange opnametijd nodig had. Oké, dan maar niet.”

In hoeverre hebben de acteurs meegewerkt aan de verhalen?

“Zij komen er pas bij wanneer de synopsis klaar is. Dan geven ze feedback. Aan de verhaallijnen op zich wordt niets veranderd, maar zij doen wel suggesties hoe hun personage zich gedraagt of reageert. Als ze dat niet grappig vinden, gaat het eruit. Daarna worden de dialogen uitgeschreven. Sommige acteurs veranderen daar niet veel aan, anderen zoals Marijn maken er hun eigen taaltje van. Productioneel en budgettair hebben we nog veranderingen aangebracht tot de dag dat we naar Zuid-Afrika afreisden. Dat hoort erbij. Ik heb dat moeten leren, maar je krijgt dat wel in de vingers, het is al mijn derde film.”

Hoe zie je je eigen rol als Bieke in deze film?

“Bieke is vaak degene die voor de oplossing moet zorgen en wat de humor betreft is zij de aangever, meestal voor Mark. Dat was in de serie ook zo. In de film treden Mark en Bieke op als koppel en hun rol in het verhaal bestaat erin dat zij met Hallo TV de link leggen tussen Afrika en België: Bieke als reporter, Mark als de onhandige cameraman.”

Op het einde van de film is er een verrassende flash forward, naar de tijd dat de 8.000ste ‘Blokken’ wordt uitgezonden. De oudere Kampioenen zitten dan in een rusthuis. Heb je daarmee willen zeggen: dit is de laatste Kampioenenfilm?

“Nee hoor. Als we hadden willen duidelijk maken dat dit de laatste zou zijn, dan hadden we dat ook uitgespeeld in de reclame en in interviews. We hebben dat bewust niet gedaan omdat we het open willen houden. We weten het namelijk zelf niet. Als deze film ongelooflijk goed scoort en vlot boven de 600.000 bezoekers gaat, dan maken we misschien nog een volgende. Als deze film toch de laatste moet zijn, ook goed. Dan hebben we een mooie afsluiter gehad.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws