Koning Filip schuift mee aan om het over enkele jongerenthema's te hebben.
Foto::VRT NWS

Groot Debat in Gent: 750 jongeren, politici én koning Filip gaan in gesprek over politiek 

In de Floraliënhal in Gent hebben 750 jongeren van 23 scholen deelgenomen aan het 'Groot Debat'. Ze discussiëren met elkaar en politici over 6 thema's die hen aanbelangen. De deelnemers mogen in juni of oktober voor het eerst naar de stembus. Koning Filip kwam langs en ging mee in gesprek. De dag sluit af met een debat tussen politieke kopstukken en jongeren.

De jongeren zijn bij aanvang zenuwachtig. "Ik vind het spannend, politiek is bij mijn vrienden niet echt een thema. Het is een stap om je mening te delen. Ik vind het leuk dat we vragen mogen stellen aan politici. Het is de beste manier om standpunten te leren kennen."

In de voormiddag gaan jongeren in kleine groepjes, van een 10-tal leerlingen, in gesprek. Een moderator leidt het debat. "We hebben ons ook voorbereid in de klas, onder meer door debattechnieken in te oefenen. Het is fijn om elkaars visie op thema's te horen."

De Floraliënhal in Gent is veranderd in een enorme debathal
Foto: VRT NWS

"Wat vinden jullie van een maximumprijs voor een studentenkot? Is de kloof tussen politici en jongeren te diep? Mogen politici op social media zitten?", zijn enkele stellingen die de revue passeren. Er is gefocust op thema's die jongeren interesseren en aanbelangen. 

"Ik ga vandaag sowieso met meer informatie buitenkomen dan waarmee ik binnenkwam. Ik hoop ook meer leerlingen en mensen te ontmoeten die mijn mening over bepaalde thema's delen", zegt een enthousiaste deelneemster. "Het is superinteressant." 

Bekijk: Koning Filip luistert geboeid naar de jongeren die deelnemen aan het debat.

Videospeler inladen...

Koning Filip bezorgd over mentaal welzijn

Er kwam ook hoog bezoek naar Gent. Koning Filip schoof mee aan enkele debattafels. "Het was fijn om met hem in gesprek te gaan, hij wilde het onder meer hebben over mentaal welzijn", stelt een deelnemer. "Hij heeft me zelfs gelijk gegeven", lacht een jongedame. 

De jongeren discussiëren aan de hand van stellingen die hen aanbelangen.
Foto: VRT NWS

Na de discussierondes konden de jongeren zelf politici van de verschillende partijen opzoeken om de standpunten beter te leren kennen, via speeddates. "Het is een goede en laagdrempelige manier. Het geeft me inzichten in waar de partijen voor staan." 

"Het is ook fijn dat we het stemmen praktisch kunnen uittesten", zegt een andere jongere. In de hal zijn stemhokjes opgesteld. "Je kan er enkel voor fictieve partijen stemmen, maar het was wel al leuk eens zo'n rood potlood vast te mogen houden", lacht een tiener. 

Jongeren testen een rood stempotlood uit, met fictieve partijen op de lijsten

13 jongeren in de clinch met politieke kopstukken

De dag eindigt met een debat tussen jongeren en politieke kopstukken. 13 ambassadeurs leggen politici tijdens een debatnamiddag in De Vooruit het vuur aan de schenen. Politicoloog Carl Devos leidt er de gesprekken in goede banen. 

Het 'Groot Debat' kadert in Gent Europese Jongerenhoofdstad. Het wordt georganiseerd door de stad Gent en heel wat partnerorganisaties. Ze bereidden de ambassadeurs ook voor op het slotdebat in een intens voortraject van enkele weken. 

Meest gelezen