© Jcr

Kunstenaar ‘Holy Cow’ geeft nieuwe betekenis aan Adam en Eva

Kunstenaar Tom Herck heeft dinsdag een nieuw kunstwerk onthuld. Het gaat om een glasraam in brasserie ’t Veilinghuis. Herck hertekende overigens het hele interieur van de zaak. “De decennialange samenwerking tussen de familie Withofs en Veiling Haspengouw was de rode draad. De echte verbouwingen gebeurden al in juli van dit jaar. Maar het glasraam, het pronkstuk, ontbrak nog”, zegt uitbater Luc Withofs.

jcr

Tom Herck wist op een unieke manier oude, maar vooral waardevolle en authentieke stukken uit het verleden van de veiling een plaats te geven, zoals de eerste veilingklok, de frigolampen en de bel waarmee de veilingmeester de verkoop aangekondigde. Waar je ook kijkt, overal wordt verwezen naar het fruitverleden. “Ik ben zeer trots op de stamboom van onze familie die op een van de muren geschilderd staat. Maar het absolute pronkstuk is het loden glasraam”, zegt Withofs.

Op het glas-in-loodraam, 200 x 250 cm groot, staat een groot monopolyspel, waarbij de klassieke figuren vervangen zijn door elementen die bij een veilinghuis horen. In het midden staan Adam en Eva, maar Adam draagt de hoge hoed van de veilingmeester en geeft geld aan Eva. Het tafereel beeldt uit hoe diep handel in de mens geworteld zit. Een goed functionerende handel slaagt er al eeuwen in de mensen dichter bij elkaar te brengen, zonder afbreuk te doen aan hun identiteit, hun waarden of hun sociale en politieke leven. Het maakt de samenleving menselijker en versterkt de onderlinge solidariteit. Iets wat we ook terugvinden in voedsel en de kunst”, zegt Tom.