© Tommy Maes

Water stijgt uitbaters Olmense Zoo stilaan tot aan de lippen: “Dit houden we geen maand meer vol”

Ondanks de hoopvolle berichten van woensdag stijgt het water de uitbaters van de Olmense Zoo stilaan tot aan de lippen. “We hopen nog steeds op een positief contact met de minister en de dienst Dierenwelzijn, maar de tijd dringt”, zegt uitbater Wim Verheyen. “Dit houden we geen weken vol.”

Thomas JANSEN, Bieke Lathouwers

Eén week nadat hij de definitieve sluiting van de Olmense Zoo bevolen had, keerde minister Ben Weyts (N-VA) woensdag in de commissie Dierenwelzijn voorzichtig op zijn stappen terug. Als de eigenaar kan aantonen dat er een structurele oplossing is op korte én lange termijn, zou Weyts zich “de grootste bondgenoot tonen voor een snelle heropening”.

Het leek op een reddingsboei. “Maar dan wel een aan de rand van het zwembad, terwijl iemand in het midden aan het verdrinken is”, zegt Koen Van Rompaey, voorzitter van de vzw Vrienden van de Olmense Zoo, dat mee instaat voor het dagelijkse bestuur van het park.

Woensdag nam hij samen met de eigenaars van het park uitgebreid de tijd om de situatie te bekijken. Het verdict: Weyts’ voorstel is onrealistisch. “Onze zestien verzorgers blijven voltijds actief, maar we hebben geen inkomsten zonder bezoekers. Een nieuwe vergunning aanvragen kan maanden duren en zonder inkomsten houden we dit nog hoogstens een paar weken vol.”

Mede-eigenaar Wim Verheyen bevestigt dat tijd een essentiële rol speelt. “We zijn donderdag vooral bezig geweest met het oplijsten van alle punten die aangepast moeten worden. Uiteindelijk zijn dat er niet zo ontzettend veel. We hopen nog steeds op een positief contact met de dienst Dierenwelzijn en met de minister, maar het moet wel snel gaan. Dit is niet vol te houden. We weten dat een dierentuin anno 2017 niet meer is wat hij twintig jaar geleden was, maar ik ben er zeker van dat we alles tot de puntjes in orde krijgen en zelfs beter. We hoorden gisteren de minister zeggen dat hij onze grootste bondgenoot zou zijn als alles in orde was. Hopelijk voegt hij de daad bij het woord.”

Overschotdieren

Het in orde brengen van het park lijkt haalbaar, aldus Van Rompaey. “Het laatste pv bevat zestig punten. Maar onze bioloog kan vijftig daarvan eenvoudig weerleggen. In het pv staat bijvoorbeeld dat sommige dieren, waaronder de vale gier, niet alleen mogen zitten. Maar we hebben alle dierentuinen al gecontacteerd voor een extra exemplaar of om de onze over te nemen, maar krijgen geen reactie.”

“We zorgen dus nog steeds voor de dieren zoals voorheen, terwijl we wel hoogdringend de deuren moesten sluiten”, zegt Van Rompaey nog. “Het wordt ook aartsmoeilijk om onze dieren elders te plaatsen. Neem nu onze giraffen. Dat zijn voor het kweekprogramma overschotdieren, geen enkele zoo wil die.”

De dienst Dierenwelzijn volgt de situatie samen met de dierenarts van de Olmense Zoo op. De dierentuincommissie is aangesteld als coördinator en zal optreden als dat nodig is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER