Gloednieuwe tool tegen terrorisme van Antwerpse politie ondergaat cyberaanval

Shield - de gloednieuwe tool om terrorisme te bestrijden van de Antwerpse politie - heeft vandaag al een cyberaanval ondergaan.

sare, blg

De site werd platgelegd door onbekenden die via een bot achtduizend inschrijvingsformulieren per seconden afvuurden op het nieuwe systeem. “We waren hierop voorbereid en hadden al enkele back-ups gemaakt”, aldus projectmanager Brandon De Waele van de politie.

New York

In samenwerking met de New York Police Departement (NYPD) ontwikkelde de politie in Antwerpen een website waarop informatie over bijvoorbeeld verdachte activiteiten vlotter gedeeld kan worden. In eerste instantie kijkt de politie daarvoor naar de bedrijfswereld: ongeveer 5.000 bedrijven uit de stad kregen maandag via mail al een uitnodiging om zich te registreren.

“Met de haven, de petrochemische cluster en de diamantwijk hebben we in Antwerpen heel wat belangrijke sectoren die potentiële doelwitten voor terroristen kunnen zijn”, zegt burgemeester De Wever. “De politie en de private sector kunnen mekaar versterken in het opbouwen van een veiligheidscultuur.”

Daar moet Shield bij helpen. Iedereen kan op de website informatie van de politie raadplegen, geregistreerde leden kunnen rechtstreeks bij de Intel-afdeling van de politie verdachte activiteiten melden. In eerste instantie zijn dat sleutelfiguren bij belangrijke bedrijven, verenigingen en bijvoorbeeld scholen. Later zal die lijst met leden verder worden uitgebreid.

LEES OOK. Bart De Wever schakelt hulp van Antwerpse bedrijven én burgers in voor ‘war on drugs’

© politie antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER