Direct naar artikelinhoud
Asiel

Stijging asielaanvragen dwingt staatssecretaris Francken tot actie: “We zijn in crisismodus”

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) stelt een stijging van het aantal asielaanvragen vast.Beeld BELGA

Het stijgende aantal asielaanvragen dwingt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tot actie. De Dienst Vreemdelingenzaken werkt in het weekend door, de 1.500 bufferplaatsen in opvangcentra zijn geactiveerd en Francken trekt met extra maatregelen naar de regering om de instroom in te dammen. 

Het gemiddelde aantal asielaanvragen schommelde sinds februari rond 1.700 per maand. Maar in juli steeg de asielinstroom ineens naar 2.117 – een toename van bijna 22 procent tegenover de maand ervoor. Daarmee torende het aantal aanvragen voor de eerste keer in tweeënhalf jaar tijd weer boven 2.000 uit. 

In augustus en september steeg het aantal asielaanvragen boven 2.300. En in oktober registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) 2.750 aanvragen, een stijging van 17 procent tegenover september. 

Het lijkt erop dat die trend in november wordt voortgezet. De teller staat nu al op 900 – de aanvragen aan de grens (bijvoorbeeld in Zaventem) werden daar nog niet bij geteld. 

De meeste aanvragen komen nog steeds van Syriërs, gevolgd door Palestijnen, Afghanen, Irakezen en Guineeërs. 

‘Zeer veel asielzoekers kwamen illegaal en onopgemerkt Europa binnen en reisden door naar ons land’
Theo Francken, staatssecretaris Asiel en Migratie

Een zomerse piek in de statistieken is niet ongewoon, maar dat het aantal asielaanvragen zo fors blijft klimmen in de herfst alarmeert Francken. “Wij zijn in crisismodus”, zegt hij. Al zitten we niet op de hoogte van de vluchtelingencrisis in 2015, toen in de zomer en het najaar maandelijks meer dan 4.000 mensen asiel aanvroegen. 

Francken wijst naar de lekke buitengrenzen van Europa om de stijging te duiden. “Slechts 871 van de mensen die in oktober asiel aanvroegen, werden in een andere EU-lidstaat geregistreerd. Dat wil zeggen dat zeer veel asielzoekers illegaal en onopgemerkt Europa binnenkwamen en doorreisden naar ons land.” 

Er zijn ook heel wat kandidaat-asielzoekers die elders werden afgewezen en volgens Francken in een andere lidstaat hun kans wagen. “Van alle kandidaat-asielzoekers vroegen 1.139 mensen alleen al in Duitsland eerder asiel aan.” 

Wir schaffen das

Hij noemt het de fall-out van Merkels ‘Wir schaffen das’-beleid. “Heel wat mensen trokken naar Duitsland, maar kregen een njet op het rekest en trekken verder.” Ook de scherpere grenscontroles in Scandinavië maken België – en ook Nederland – aantrekkelijk voor kandidaat-asielzoekers.

Het dwingt Francken en zijn asieldiensten tot actie. De Dienst Vreemdelingenzaken werkt nu ook op zaterdag om de asieldossiers sneller te behandelen. De 1.500 bufferplaatsen in de bestaande opvangcentra worden geactiveerd om iedereen opvang te bieden. 

De regering stelde eerder de sluiting van zeven asielcentra uit en zette de hervestiging van 250 kwetsbare vluchtelingen uit Turkije en Libanon ‘on hold’. 

Francken werkt aan bijkomende maatregelen “om ons land minder aantrekkelijk voor asielzoekers te maken”, al wil hij nog niet toelichten welke dat zijn. Hij wil eerst groen licht van de regering krijgen.