Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrexit

Brits kabinet akkoord met Brexit-deal

Na een vergadering van vijf uur is een meerderheid van het Britse kabinet woensdagavond akkoord gegaan met het voorlopige Brexit-akkoord dat Theresa May op tafel heeft gelegd. In december zal een uiterst sceptisch Lagerhuis zich over de beoogde deal – 585 pagina’s lang – buigen. 

Theresa May verlaat Downing Street om een verklaring af te leggen.Beeld EPA

‘Het gezamenlijke besluit van het kabinet is dat de regering het conceptakkoord moet goedkeuren’, zei May na afloop van een ‘felle’ discussie met haar ministers. Eenderde van de 29 ministers bleek tegen het akkoord te zijn, onder wie Brexit-minister Dominic Raab.

In Brussel hield een opgeluchte EU-onderhandelaar Barnier woensdagavond het ontwerpakkoord omhoog, het resultaat van 17 maanden ‘buitengewone onderhandelingen’. Volgens Barnier ligt de weg open naar een definitief akkoord voor een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Barnier kreeg lof van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, die sprak van een ‘goede stap’.

Brievenbus

Terwijl May haar ministers probeerde te overtuigen, stroomde de brievenbus van de fractievoorzitter over met brieven van Conservatieve Kamerleden die nu, beter laat dan nooit, leiderschapsverkiezing verlangen, zo wisten Britse media te melden.

De ontknoping komt na een uitputtende Brexit-dag in Westminster, door een verslaggeefster omschreven als ‘Kerst voor politieke reporters’. Rond de ochtendspits verzamelen de eerste cameramensen zich bij de ingang van Downing Street, zich voegend bij demonstranten die borden tonen met teksten als ‘TM: respect the 17.4 million’ en ‘40 billion to be an EU colony’. In de beleving van de Brexiteers wappert er nu een witte vlag op de even witte kliffen van Dover, de kliffen waar de Luke Skywalkers van het Brexit-proces best van af durven te springen.

Het bange vermoeden wordt versterkt wanneer de Brusselse onderhandelaar Sabine Weyand een memo lekt waarop staat dat de EU ‘controle zal behouden’. Was ‘Take back control’ niet de succesvolle slogan van Boris en de Brexiteers? Het nieuws zal voor sardonisch gegniffel hebben gezorgd op de burelen van The Evening Standard, waar de eurogezinde oud-minister van Financiën George Osborne hoofdredacteur is. ‘EU TAKES BACK CONTROL’ zou de krant later op de dag koppen, bij een foto van May met een blauwe achtergrond en gele sterren.

‘De slechtste deal sinds Holland Manhattan inruilde’

In de virtuele wandelgangen van Twitter gonst het geruchten: gaat Dominic Raab aftreden, de Brexit-minister die het ontwerpakkoord dinsdagavond voor het eerst zag? Komt er een bolhoedenopstand van de ziedende Democratic Unionist Party, de Noord-Ierse gedoogpartner van May’s regering? Een ding is alvast zeker: minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid zal blijven. Immers, wat May wel heeft bereikt is het sluiten van de grenzen voor gelukzoekende Europeanen. Engeland is gesloten, als in Witte Zwanen, Zwarte Zwanen.

Zijn er ook andere voordelen van May’s deal?

Partijideoloog Tim Montgomerie wijst erop dat de Britten geen EU-contributie meer hoeven te betalen, en een eigen landbouw- en visserijbeleid kunnen gaan voeren. Maar hij is een uitzondering. ‘Dit is de slechtste deal sinds Holland Manhattan inruilde voor Suriname’, meldt Jim Pickard van The Financial Times. Een soortgelijk oordeel velt Brexit-stemmer Ivy Bracey, die in de parlementshal zit. ‘We’ve been sold down the river’, zegt de dame uit Chesham, alvorens ze met een wandelstok de met tapijt beklede trappen naar de publieke tribune beklimt.

Elders in Londen roept oud-premier Tony Blair de Labour-Kamerleden op om tegen te stemmen.

Alarmbellen

Bij het vragenuurtje stelt de huidige Labour-leider voor de verandering vragen over Brexit. May kan geen antwoord geven op de vraag of het VK uit eigen beweging uit de tijdelijke Douaneunie kan stappen. Corbyn noemt het akkoord ‘halfbakken’. De Conservatief Peter Bone zegt woedend zijn vertrouwen op in de premier. Zichtbaar is de opluchting bij May wanneer de Brexiteer Kwasi Kwarteng, auteur van Ghosts of Empire, haar uitnodigt om de honderdjarige beiaardier uit zijn kiesdistrict te feliciteren die al 87 jaar kerkklokken luidt. Maar voor haar beieren de alarmbellen.

Na felicitaties aan de jarige prins Charles wordt May in de Jaguar teruggereden naar Downing Street, 300 meter verderop. Als ze goed uit het raam kijkt, kan ze de top van UKIP op het terras van Westminster Arms zien zitten, rokend en drinkend. ‘De deal is slechter dan in de EU blijven’, zegt de immer als een landjonker geklede Gawain Towler, oud-perschef en de man achter het Brexit Museum. ‘Van begin af aan hebben May en haar adviseurs de Brexit beschouwd als een ramp die beheerst moet worden, en niet als een unieke kans. Dan krijg je dit.’

In 10 Downing Street zet May alles op alles om te voorkomen dat haar Finest Hour haar Final Hour wordt. Ze beseft dat dit akkoord verre van ideaal is, maar dat is, zo verzekert ze haar gereserveerde gehoor, nog altijd beter dan een No Deal. Haar ministers besluiten uiteindelijk dat de soevereine volksvertegenwoordiging maar moet oordelen. May zal het parlement donderdag inlichten over de inhoud van haar conceptakkoord, in het volle besef dat het logo van The House of Commons een afschrikwekkend valhek is.

EU-onderhandelaar Michel Barnier: Brexit-ontwerpakkoord kwam niet uit de hemel vallen

Na 17 maanden presenteert EU-onderhandelaar Michel Barnier woensdagavond het Brexit-ontwerpakkoord. ‘Ik hoop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid zal nemen.’

Hoe nu verder met de Brexit? Dit zijn de 5 mogelijke scenario’s

Eindelijk ligt er een ontwerpakkoord voor de Brexit op tafel. Het Britse kabinet omarmde het woensdag, na lang beraad. Maar de tijd dringt: nog maar vier maanden tot ‘B-day’. Welke scenario’s zijn er mogelijk?

Roep om nieuw Brexit-referendum wordt met de dag luider

Tot twee maal toe kreeg Theresa May woensdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje het verzoek om een nieuw Brexit-referendum te overwegen. Beide keren hielp de premier de vragensteller eraan te herinneren dat er in 2016 reeds een referendum over het Britse lidmaatschap is geweest.