© Joris Herregods

Openstaande boete? Taks niet betaald? Direct betalen of auto kwijt

De politie heeft, samen met de douane, de Vlaamse belastingdienst en de sociale inspectie, een grootscheepse verkeerscontrole gehouden. Opvallend: vier bestuurders die nog openstaande boetes hadden staan of hun verkeersbelasting niet hadden betaald, speelden hun auto kwijt omdat ze de openstaande schuld niet onmiddellijk konden vereffenen.

Theo Derkinderen

De lokale politiezones Rupel en Klein-Brabant houden regelmatig gezamenlijke verkeerscontroles in de buurt van de A12, E19, N16 en N17. Acties die niet alleen op de gewone automobilisten zijn gericht, maar ook op vrachtwagens. “We zien maar al te vaak dat vrachtwagens te zwaar zijn geladen. Met als gevolg dat niet alleen de remafstand langer wordt, maar dat ook het wegdek beschadigd wordt. Of ladingen die niet goed zijn vastgemaakt of truckers die langer dan toegelaten achter het stuur zitten. Factoren die vaak mee aan de oorzaak van zware ongevallen liggen”, klinkt het.

Bij de actie van vrijdag, die in de voormiddag aan de carpoolparking in Rumst plaatsgreep en in de namiddag aan de carpoolparking in Puurs, werd onder meer een vrachtwagen staande gehouden die meer dan 25% overladen was. De lading van de vrachtwagen moest volledig worden overgeladen. Drie andere vrachtwagenbestuurders kregen een pv omdat ze niet in orde waren met hun ladingzekering.

Daarnaast betrapte de politie twee automobilisten die niet handenvrij aan het bellen waren, werden er twee auto’s in beslag genomen omdat ze niet verzekerd waren en bleken twee chauffeurs niet in orde met hun rijbewijs. De 208 bestuurders die een ademtest moesten afleggen, bleken wel allemaal BOB te zijn.

Nummerplaten gescand

Zowel de douane als de Vlaamse belastingdienst scanden de nummerplaten van auto’s die passeerden. De douane ging op zoek naar automobilisten die nog penale boetes hadden openstaan. “Er werd voor 6.302 euro aan openstaande boetes geïnd. Eén bestuurder, die nog 5.216 euro moest betalen en dat bedrag niet onmiddellijk kon geven, zag zijn auto door de douane in beslag worden genomen.”

De Vlaamse belastingdienst kon verscheidene weggebruikers betrappen die hun verkeersbelasting niet hadden betaald. “Er werd vrijdag voor 19.801 euro aan openstaande belastingen geïnd. Drie bestuurders konden het bedrag dat ze achter stonden evenwel niet betalen. Voor de drie ging het samen om 1.225 euro. Ook hun wagen werd in beslag genomen.”

Tijdens de actie werden ook verscheidene stalen genomen van de inhoud van de brandstoftank. Eén voertuig bleek met rode diesel rond te rijden, iets wat verboden is. De bestuurder moest een boete van 500 euro betalen.