© HBvL

OPINIE. “Integriteit Nationaal Park Hoge Kempen moet gewaarborgd worden”

WWF heeft sinds juni 2014 een samenwerkingsverband met het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal park van ons land. Dat de Vlaamse overheid hier nu bij de oude mijnsite van Eisden een stuk van 30 hectaren uit wil nemen om te ontwikkelen, dat is te gek voor woorden.

Bovendien gaat het om de uitvoering van een overeenkomst van 30 jaar geleden, we zijn vandaag 2018. Dit gaat lijnrecht in tegen de (inter)nationale objectieven voor het bewaren van onze biodiversiteit en onze klimaatobjectieven.

Op de site waar men het Terhills resort wil neerpoten zijn grote grondwerken voorzien. Zoals de Ferrariskaarten ons vertellen was het gebied al bos in 1777. Dit betekent dat eeuwen vruchtbare bodemvorming verloren gaat wanneer dit project uitgevoerd wordt.

Een bos is meer dan de bomen die er staan. Het is een heel ecosysteem van kruin tot wortels, waar ontelbaar veel kleine en grotere organismen leven. Dat vervang je niet zomaar.

Alle experten zijn het erover eens: een nieuw aan te planten bos kan geen oud bos vervangen. Het duurt immers decennia tot honderden jaren vooraleer de biodiversiteit zich herstelt, met het risico dat bepaalde soorten helemaal niet meer terugkomen.

Oude bossen met een rijke biodiversiteit zijn ook belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering en onze internationale verplichtingen in dat verband. Het gebied bevat opgeslagen CO2 die verloren zullen gaan.

Laat ons vakantieparken bouwen op gedegradeerde gronden buiten het bestaande nationaal park. Als de integriteit van het Nationaal park Hoge Kempen gewaarborgd wordt, dan zal dat ook het toerisme in de regio ten goede komen.

Wij vragen aan minister Philippe Muyters hierover een serieus gesprek met de Limburgse Reconversiemaatschappij aan te gaan. De LRM maakt immers deel uit van de Vlaamse overheid (Beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie). Van minister Joke Schauvliege verwachten we dat ze natuur ter harte neemt en haar beleid niet laat ondermijnen door beslissingen van collega-ministers, die ingaan tegen nationale en internationale beleidsinspanningen om het verlies van biodiversiteit tegen te gaan.

Sofie LUYTEN, beleidsdirecteur WWF België