Bekende gezichten op première van Amy Winehouse-film ‘Back to black’: “Kritiek op actrice is totaal onterecht”

‘Back to black’, de film over overleden zangeres Amy Winehouse, ging dinsdagavond in première in concertzaal de Roma in Borgerhout. Op de rode loper passeerden heel wat bekende gezichten die fan zijn van de betreurde ster, of zich lieten intrigeren door de controverse rond de biopic. Achteraf zijn ze mild tot zeer positief. “Je hoort hoeveel moeite de actrice heeft gestoken in het kopiëren van haar stem.”

Eline Debie

Er werd de voorbije maanden veel gezegd en geschreven over Back to black. De film zou te vroeg komen - Winehouse stierf net geen dertien jaar geleden -, hoofdrolspeelster Marisa Abela is slecht gecast en de toon is te sensationeel. Op basis van foto’s en korte fragmenten werd al flink wat gal gespuid op het internet.

“Het is eigen aan een biopic dat er op voorhand veel om te doen is”, zegt StuBru-presentator Stijn Van de Voorde. Hij mocht de film inleiden. “Er worden geen biopics gemaakt waar iedereen tevreden over is, want er is altijd te veel om over te discussiëren. Komt het personage overeen met het beeld dat jij hebt? Wie zit achter het verhaal? Wie moet er goed uit komen? Voor mij moet een biopic je meezuigen in het leven van de artiest. Het zal nooit honderd procent juist zijn, maar als het voor zeventig procent klopt heb je toch al een beter idee van wie die persoon was. Als muziekliefhebber vind ik dat de moeite.”

Stijn Van de Voorde verzorgde de inleiding van de film. “De regisseur maakte ook ‘Fifty Shades of Grey’”, klonk het. “Een film waar ik weinig van snapte, maar dat zal aan mij gelegen hebben.”© Joris Herregods

Gers Pardoel werd door zijn nieuwe vriendin, influencer Lie Meurs, meegevraagd naar de première. “Ik ben vooral geïnteresseerd in het liefdesleven van Amy Winehouse”, zegt Lie vooraf.

© Joris Herregods

Knokke Off-acteur Kes Bakker was amper acht jaar toen Winehouse het leven liet. Het is zijn vader die hem het album Back to black leerde kennen. “Het stond altijd op thuis. Amy Winehouse is één van mijn vaders favoriete artiesten, dus heb ik hem meegevraagd.” Van de controverse, die onder meer op Tiktok leeft, heeft de jonge acteur niets meegekregen. “Ik heb Tiktok al een jaar geleden verwijderd. Ik ben blij dat ik nog geen mening heb gehoord, want dat maakt het moeilijk om met een open blik te kijken.”

© Joris Herregods

Q-presentator Vincent Fierens verwachtte op voorhand “heel veel muziek en heel veel treurnis”. “Amy Winehouse had zoveel talent, maar ook zoveel moeite om dat te plaatsen en haar plek in de wereld te vinden. Dat soort figuren trekken mij wel aan. Ik verwacht dat het niet super vrolijk wordt.”

Q-stemmen Vincent Fierens en Emma Salden.© Joris Herregods

MNM-dj’s Sander Gillis en Cato Peeters zijn op de hoogte van de kritiek op de zangstem van actrice Melisa Abela. “Maar wie klinkt wél helemaal als Amy Winehouse?”, stelt Cato zich de vraag. “Die persoon ga je nooit vinden. Haar stem was zo speciaal. Een exacte kopie is alleen maar te bereiken met artificial intelligence, denk ik.”

© Joris Herregods

“Totaal onterecht”

“Om terug te komen op je vraag van daarnet: haar stem was supergoed!” Sander Gillis is na de twee uur durende film enthousiast over de zangprestatie van Marisa Abela. Cato valt hem bij. “De kritiek op de hoofdrolspeelster is totaal onterecht. Het hele ding van een superster als Amy Winehouse is dat ze niet te kopiëren is. Maar dit is een heel goede poging.” Het verhaal liet het koppel een beetje op hun honger zitten. “Je krijgt de verbloemde versie van haar leven te zien”, aldus Sander. “De werkelijkheid was pijnlijker en rauwer, denk ik. Dat miste ik een beetje.” Cato miste dan weer een volledig verhaal. “Ik heb het gevoel dat ik zelf nog research moet doen, omdat totaal niet alles verteld is. Dat zou niet mogen na een biopic.”

Oski, zoon van Tine Embrechts en artiest, is ook positief over Abela. “Ik vond de casting supergoed. Je hoort hoeveel moeite de actrice heeft gestoken in het leren van de juiste zangtechnieken en het kopiëren van haar stem. Het was spot on.”

© Joris Herregods

MNM-dj Laura Govaerts is kritischer. “Ik had heel erg het gevoel dat ik naar iemand aan het kijken was die héél hard haar best deed om Amy Winehouse na te doen. Ze deed dat goed, maar de essentie kon ze net niet vatten. Dat vond ik wel jammer. Soms had ik zelfs het gevoel dat ik naar een Netflix-kerstfilm keek ofzo (lachje). Maar het was heel leuk om weer bij te leren over haar. Ik ga nu thuis alle YouTube-video’s van Amy Winehouse bekijken. Alle interviews en optredens die ik heb gezien in de film, wil ik in het echt zien. Dus ik weet wat doen!”

© Joris Herregods

Stijn Vandevoorde vindt de hevige kritiek die de film op voorhand kreeg grotendeels onterecht. “Ik heb me zeker niet twee uur lang geërgerd over hoe slecht dit gedaan is. Helemaal niet”, klinkt het achteraf. “Als je ongeveer wil weten wie Amy Winehouse was en hoe haar muziek is ontstaan, dan geeft dit een goed algemeen beeld. Ik heb al slechtere biopics gezien.”

Vandevoorde heeft zich met momenten wel geërgerd. “Vader Mitch Winehouse wordt heel positief voorgesteld. Hij werkte mee aan de film. In de documentaire Amy (die een Oscar won in 2015, red.) wordt hij net heel negatief afgebeeld. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden.” Producer Mark Ronson werd dan weer uit de film geknipt. “Dat vind ik een heel vreemde keuze. De film heet Back to black. Ronson was gigantisch belangrijk voor dat album.”

Amy Winehouse (Marisa Abela) en haar vader Mitch (Eddie Marsan) in ‘Back to black’.

Dat de film meer op de vlakte blijft, is waarschijnlijk een commerciële keuze. “Als je wil uitdiepen moet je één moment kiezen, maar dan maak je geen brede film. Dat krijg je niet verkocht aan een grote studio. Niemand zou er naar gaan kijken. Je moet een algemeen verhaal hebben. En dan nog liefst een poëtische interpretatie ervan, een soort Romeo-en-Julia-verhaal. Dat heb je hier wel.”

Hooverphonic speelde na de film een cover van ‘Back to black’.© Joris Herregods

‘Dertigers’-acteur Malik Mohammed.© Joris Herregods

‘Knokke Off’-actrice Ayana Doucouré met haar zus© Joris Herregods

Miss België Kenza Ameloot.© Joris Herregods

‘Familie’-actrice Cya Gwynth.© Joris Herregods

BV-kapper Jochen Vanhoudt.© Joris Herregods

Acteurs Gijs De Corte (‘Assisen’) en Yemi Oduwale (‘Thuis’, ‘Dertigers’)© Joris Herregods

Nicolas Liébart en zoon Keano.© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER