Amerikaanse politie schiet man dood, pas daarna beseffen ze waarom hij hun bevelen negeerde

© imageBROKER/Jim West

Omdat hij geen gevolg gaf aan het bevel om de metalen stang die hij vast had neer te leggen, hebben agenten van de politie van Oklahoma City een 35-jarige man doodgeschoten. Pas nadien bleek dat hij doof was en dat hij de agenten niet had begrepen.

tg

Julio Rayos is er nog altijd niet goed van. Zijn buurman Magiel Sanchez (35) stond in de buurt bekend als een vriendelijke man die altijd naar iedereen zwaaide en nooit voor problemen zorgde.

Rayos zag het allemaal gebeuren dinsdag. “Hij hoorde niet en sprak ook bijna niet”, verklaarde hij donderdag aan lokale media. “Hij gebruikte vooral handgebaren om te communiceren.”

De politie maakte jacht op een voortvluchtige. Plots zagen ze Magdiel Sanchez (35) staan. Hij had een metalen pijp van 60 centimeter in zijn hand waarmee hij op de veranda van zijn huis zat. Waarom is nog niet helemaal duidelijk.

Toen een agent hem het bevel gaf om de buis neer te leggen, reageerde hij niet. Ook niet toen hij van het dak kwam en in de richting van de agent stapte, hield hij de buis vast. De agent riep versterking in. Maar omdat de man steeds dichterbij kwam met de ijzeren staaf in zijn hand, voelde een van de agenten zich bedreigd en gebruikte hij zijn taser om Sanchez te stoppen. Gelijktijdig loste een collega enkele schoten met zijn dienstwapen. Zes in totaal, volgens getuigen.

Nooit agressief

Sanchez, die niet gekend was bij politie of gerecht, had geen kans en stierf ter plaatse.

Buren reageren gefrustreerd op het feit dat ze er niet in geslaagd zijn de agenten duidelijk te maken dat hun buurman doof was en hun bevelen dus niet kon horen.

“Hij was niet agressief. Nooit. De staaf had hij altijd bij als hij ging wandelen. Ze diende om straathonden weg te jagen. Een paar jaar geleden was hij eens flink gebeten en sindsdien was hij bang voor honden”, zegt Julio Rayos.

De politie van Oklahomy City betreurt de dood van de dertiger. “De betrokken agenten hadden niet gehoord dat getuigen riepen dat de man doof was”, zo luidt het. “In sommige situaties, waarbij een wapen wordt bovengehaald, krijg je wat ze ‘tunnelvisie’ noemen”, verklaarde politiechef Bo Mathews op een persconferentie.

© AP

Buren toonden zich in de New York Times geschokt over het voorval. “Het leek wel of ze enkel gekomen waren om hem dood te schieten”, citeerde de krant buurman Julio Rayos

De politie heeft nu een onderzoek ingesteld. “Als de agenten een fout hebben gemaakt, zullen ze gestraft worden”, zegt de politieleiding.

Niet eerste incident

Het is niet de eerste keer dat de politie in Oklahoma in opspraak komt wegens buitensporig geweld tegen een verdachte.

Vorig jaar werd een ongewapende zwarte man doodgeschoten op straat nadat hij zich had overgegeven aan de politie.

In 2015 werd een andere zwarte man doodgeschoten door een agent die per ongeluk zijn vuurwapen in plaats van een taser had gebruikt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen