Cameron Vandenbroucke in voetsporen van vader Frank

© Inge Kinnet

Cameron Vandenbroucke, de 19-jarige dochter van wijlen Frank Vandenbroucke, gaat in januari de kleuren verdedigen van Lotto Soudal Ladies.

red

De Lotto Soudal Ladies hebben hun ploeg rond voor volgend jaar. Cameron Vandenbroucke is een opmerkelijke nieuwkomer. Begin augustus reed de 19-jarige haar eerste wielerwedstrijd. Ze won die meteen. De dochter van Frank Vandenbroucke zal volgend seizoen deel uitmaken van de jongerenkern van de Lotto Soudal Ladies. Tot voor kort werd ze omschreven als een beloftevolle loopster. Een voetbreuk maakte echter een einde aan die droom.

‘We gaan Cameron niet voor de leeuwen gooien’, aldus Danny Schoonbaert. ‘Tijdens de eerste maanden van het seizoen zal ze niet aan grote koersen deelnemen. Ze zal enkel kermiskoersen rijden, ze heeft immers nog veel te leren.’

‘We zorgen voor een omkadering waarin ze de knepen van het wielervak verder kan aanleren. Ze zal ook begeleid worden door een eigen trainer. Afhankelijk van de progressie die ze maakt, zullen we haar op termijn selecteren voor de UCI-koersen. Maar daar is geen haast mee gemoeid.’

Opmerkelijk: het is niet de eerste Belgische wielerploeg waar Vandenbroucke aan het werk gaat. In april heeft ze al een maand stage gelopen bij Quick-Step Floors. Ze was niet als renster in dienst, maar als communicatiemedewerkster, in het kader van haar opleiding.

Vietnam

Vandenbroucke is niet de enige opvallende naam. Ook de 21-jarige Vietnamese Thi That Nguyen werd niet meteen verwacht. De Vietnamese heeft haar plaatsje in het team van manager Danny Schoonbaert nochtans zelf verdiend. Zo was ze dit jaar onder meer de beste in Dwars door de Westhoek en kent ze dus het klappen van de zweep.

Met de Belgische Marie Dessart (37) rijdt de wereldkampioene Gran Fondo in de categorie 35 – 40 jaar volgend seizoen ook in het shirt van Lotto Soudal. Het team verwelkomt in 2019 ook de Nederlandse Danique Braam (23), die de voorbije twee jaar telkens top tien reed in Omloop van de IJsseldelta en 7-Dorpenomloop Aalburg. Tot slot maakt ook de Britse Dani Christmas (30) de overstap naar de Lotto Soudal Ladies.